1414 Europa in de kleine stad

Europa komt naar je toe deze lente. Nog een weekje en dan is het zover. Dan heb je alweer gestemd. In de voorbereiding naar de verkiezingen toe willen we graag een stukje democratie ontwikkelen op de schaal van het stemlokaal, zodat iedereen weet waar zij aan toe is. Europeaan ben je immers elke dag.

Hoe werkt het precies. In principe is Europa te groot. Iedereen die per ongeluk naar het Eurovisie Songfestival kijkt weet dat. Hoezo Australië? Maar ook Azerbeidzjan roept vragen op. Om tegemoet te komen aan de grote behoefte aan kleinschaligheid is de zogenaamde Kleine Lokale Europese Unie Monnickendam in gesteld, de Kleum. Er zijn er nu drie.

Een Kleum is de kleinst mogelijke Eurozone en dient een warme en hartelijke ontvangst in Europa op lokale schaal. In Monnickendam is momenteel een Kleum actief op de Groote Noord, op het Zuideinde en het Niesenoort. Je herkent de Kleum aan de kleine blauwe vlag van de Europese Unie. Het is allemaal net wat kleinschaliger en toegankelijker dan Brussel. Wanneer je de Kleums in de juiste volgorde doorloopt, kom je vanzelf bij het Weeshuis, waar je kunt stemmen.

Let wel, de Europese verkiezingen zijn niet zoals gebruikelijk op woensdag maar op donderdag. Dit is in verband met de afstemming op de samenwerking binnen Europa, waar men verder bijna overal op zondag stemt. Dat kan hier vanzelfsprekend niet, maar we schuiven toch wel een dagje op, om onze goede wil te tonen.

Overigens, in de Kleums zijn de Europese verkiezingen wel overal op dezelfde dag, daarover geen misverstand. Tot slot zou ik nog graag een oproep willen doen om ook daadwerkelijk van je Europese stemrecht gebruik te gaan maken, maar dat laat ik als zijnde overbodig achterwege. Ik kan mij niet voorstellen dat er mensen zijn die niet gaan stemmen en toch deze kolommen lezen, dan wel andersom. Zo kan ik mij heel goed voorstellen dat je na het lezen van dit stukje gaat stemmen en niet ervoor, ook als je het stukje eventueel niet gelezen zou hebben. Dan ga je toch stemmen, denk ik. En mocht je niet gaan stemmen, dan denk ik dat je dit stukje ook niet leest, wat ook niet erg is, maar nu te laat.

Ate Vegter, 17 mei 2019

De mooiste mast van Europa:
www.atevegter.wordpress.com/214

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s