1423 Waterschapsheuvel of Ferrante

Het is zaterdag en lekker weer. Mooi weer om te varen, boodschappen te doen en in de tuin te zitten. Mooi weer om te fietsen en een wandeling te maken. Mooi weer om de krant te lezen of een boek. Mooi weer om sushi te halen en lekker buiten te eten. Mooi weer om mierzoete cup cakes te bakken. Het is mei.

Tegen het einde van de middag komen mijn zus en schoonzus iets drinken. Ze hebben een cadeautje meegenomen voor onze verjaardagen: een dipladenia rio voor Lief: “talrijke groten bloemen, rijke vertakking, volle plantgroein, bloeit de gehele zommer, verdraagt de wolle zon, ideaal voor onregelmating water geven.” Altijd heerlijk die begeleidende teksten. Zet wel je spellingcorrectie uit anders blijft er niets van over. Hij hankt nu aan de schuting. Zolang de eerste en de laatste letter maar op hun plek staan kun je alles lezen, las ik laatst.

Ik krijg een rechthoekig pakje met de omvang en de zwaarte van een boek. Het is een boek. Mijn zus is bijna nog nieuwsgieriger naar mijn reactie dan ik naar het boek. Ze is heel blij dat ik het nog niet heb. Ik ben er ook heel blij mee, want het staat hoog op mijn lijstje: Frantumaglia van Elena Ferrante. Waarom vertalen ze zo’n titel niet? Frantuma betekent verbrijzelt en Frantumaglia zal zoiets als fragmenten betekenen, maar het staat ook voor het onuitsprekelijke, voor de verwarring. Het aardige van Frantumaglia is dat de Napolitaanse sfeer bewaard blijft.

Maar dat is nog niet alles. Ik krijg ook nog Waterschapsheuvel van Richard Adams uit 1972. Ik had haar geloof ik een keer naar haar mooiste boek gevraagd en toen had ze dit boek al genoemd. Ze wil heel graag dat ik het ook lees. Ik ken alleen de titel en de muziek van Art Garfunkel, Bright Eyes. Ik vraag op Facebook aan de leesclubjes wat ik zal lezen, Ferrante of Waterschapsheuvel. Een overweldigende meerderheid kiest voor Adams. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht, maar het is goed. Ik snap het. Ik ga het lezen.

Ate Vegter, 26 mei 2019

tekening van Sofieke

Poëzie en gedichtendag:
www.atevegter.wordpress.com/223

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s