1425 Openbaar Nederland staakt

Het is dinsdagmorgen, even na half negen. Normaal is deze tafel leeg op deze dag op dit tijdstip, maar nu zitten Lief en ik broederlijk naast elkaar op onze laptopjes te werken. We werken allebei thuis. Het openbaar vervoer ligt plat en je moet toch wat.

Vanmorgen al mooie beelden van lege stations in Amsterdam en Den Bosch en mooie verhalen van mensen die toch kans zien op een station aan te komen en dan van niets wetend aan de verslaggever vragen, wat ze moeten doen, zonder enige zelfredzaamheid. En een mooi verhaal over de schoonzus van Martijn Bink, die wel in de bus zit tussen Hengelo en Enschede. Dus hier en daar rijdt er wel wat. Ik geloof dat ook de EBS wel rijdt en niet staakt. Een klein onderzoekje op mijn telefoon bevestigt dat: EBS zal rijden waar dat mogelijk is, maar dat weten ze pas dinsdagmorgen, want het hangt ook af van het aantal werkwilligen. In ieder geval rijden ze niet door de IJ-tunnel. Dat lijkt mij ook wel verstandig met al die fietsers.

Waar staken ze eigenlijk voor? Voor een goed pensioen dat op 66 jaar begint. Als ze hun zin krijgen hoef ik gelijk niet meer te werken want ik ben nu 66 en een week en ik mag nog werken tot september, 66 jaar en vier maanden jong. Ik vind dat eigenlijk wel goed te doen en financieel is het ook aantrekkelijk, maar voor velen is het te lang en voor veel jongeren wenkt een perspectief, waarin zij misschien wel tot hun zeventigste moeten werken. Dat is behalve vermoeiend ook lachwekkend, vermoedelijk.

Het gaat niet om hele grote aantallen overigens want veel mensen zijn voor hun 65steal ziek of dood, in ieder geval werken ze niet meer hier, maar er is wel veel veranderd de laatste jaren. Mijn oudste broer en zus, nu jonge zeventigers, hebben tot hun 57stegewerkt. Mooie regelingen in die tijd, waar iedereen zijn vingers bij aflikte. Dat is nu allemaal wegbezuinigd. Ook bij de gemeente Amsterdam, waar ik werk, zijn er nog nauwelijks regeling om eerder met werken te stoppen. Lees geen regelingen. Ik werk dus bijna tien jaar langer.

Ik vind dat prima, want ik heb heel leuk werk en zo maar er is wel iets gaande wat misschien wat doorgeschoten is. Je hoort ook dat veel mensen de staking wel vervelend vinden maar het beoogde doel graag ondersteunen. Voor mij is er sowieso geen redden meer aan. Nog een kleine vier maanden en dan is het klaar en het werken gedaan. Nu schrijf ik eigenlijk nooit over mijn werk dus het wordt wel tijd om na te denken over iets anders waar ik dan niet over schrijf. Fijne thuiswerkdag! Route 66!

Ate Vegter, 28 mei 2019

schokkende knaagverhalen:
www.atevegter.wordpress.com/225

1 Comment

  1. Ik vermoed dat je niet om onderwerpen verlegen zult zitten waar je niet over gaat schrijven.
    Tja, ook ik mag 10 jaar langer werken dan mijn vader. 67 en 3 maanden. Nog 4 te gaan. Ach, ook niet met tegenzin hoor.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s