1426 Schoolreisje naar Terherne

Ik zwaai naar haar terwijl ik haar niet zie. Ik zwaai naar de zwarte ramen van de bus. Ik weet niet eens in welke bus ze zit en ik durf nu niet meer naar binnen om het te checken. Hoe moet dat straks bij terugkomst, wanneer ze zich onder de banken verstoppen en wij daar niets van zien? Ik ben bang dat er een generatie kinderen opgroeit die zich bij terugkomst van een schoolreisje helemaal niet meer tussen de stoelen verschuilt. Voorbij. Die zwarte ramen zullen ook wel voordelen hebben.

De eerste bus rijdt weg, zonder ophef of gerucht. We zwaaien. Inmiddels is iedereen er. We wachten nog op de tweede bus. Plots begint deze te toeteren en al toeterend rijdt hij weg. Heerlijk! Eindelijk een chauffeur die het begrijpt en er wat van probeert te maken zo’n vertrek. We lopen nog wat nababbelend naar de fiets en zwaaien dan naar elkaar, wij kinderloze ouders, we gaan terug naar onze lege huizen, terwijl onze harten meereizen met de kinderen.

Naar Kameleondorp. In Terherne. Ik denk eerst aan woestijnen en kamelen, maar bedenk dan dat een kameleon helemaal geen bulten heeft. Het is de boot van Hielke en Sietse. Het is een dorp gebouwd rond de avonturen van deze Friese tweeling. Die boeken ken ik wel, maar ik heb ze nooit gelezen. Alleen de film gezien. Vond ik ook niks. Nederlandse film is nog erger dan amateurtoneel. Een positieve uitzondering is de Netflixserie Undercover met Frank Lammers en Anna Drijver.

Nu begrijp ik ook waarom ze een setje schone kleren moeten meenemen. Het zal een zonnige, natte dag worden met water en modder en rollen in het gras. Piep heeft beloofd ook de extra schone kleren vies te maken. Ze doet even alsof ze haar mooiste jurk aan heeft en daarmee door de modder gaat rollen. Ze schatert. Het is zo’n dag waarop alle energie verstookt gaat worden en de kids ’s avonds echt moe in bed rollen. Dat heb je maar weinig meer tegenwoordig, met al die schermtijd. Nu nog goed onthouden dat ik haar niet om twee uur hoef op te halen, maar pas om half zes bij de Grote Kerk.

Ate Vegter, 29 mei 2019

www.atevegter.wordpress.com/226

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s