1434 Dienstplicht betaalt zich uit

Ik heb mijn AOW aangevraagd en mijn pensioen. Dat is mooi werk en het wordt goed betaald en als het een keer loopt hoef je er verder niets aan te doen. Maar er zit een kleine kink in de kabel, een militaire kink. Het ABP meldt dat mijn pensioen ook berekend wordt over de tijd dat ik in militaire dienst ben geweest, maar omdat ik niet in militaire dienst ben geweest doet dat verder niet ter zake.

So far so good, behalve dan dat ik wel in militaire dient ben geweest. Ik bel met een antwoordapparaat dat mij na enkele wachtenden doorverbindt met een hoorbaar struise Limburgse dame, die overloopt van vriendelijkheid en bereidwilligheid, maar die mijn dienstjaren niet kan toevoegen aan mijn pensioen. Ik heb een dienstplichtverklaring nodig.

Ik wend mij tot het Ministerie van Verdediging en vraag de verklaring aan. Hij wordt opgestuurd, zegt een vriendelijke ambtenaar. Maanden verstrijken. Er gebeurt niets. Ik krijg een toekenningsbericht van het ABP. Mijn pensioen komt eraan, militaire dienst niet meegerekend. Ik mail het mindef en krijg een lief mailtje terug van een meisje dat zegt dat ze er dag en nacht aan werkt en dat ik het binnen een paar dagen krijg.

Een paar dagen later valt de verklaring in de bus. Het mocht niet digitaal, maar moest via de brievenbus. Ik scan alles en stuur het via mijnabp/mail naar het ABP. Het origineel archiveer ik in de rode map Pensioen. Al doende lees ik hier en daar nog wat onbegrijpelijke diensttaal en als door een wonder komt het hele verleden weer langszeilen.

Mijn opleiding aan het OCMA (Opleidingscentrum Militaire Administratie in Middelburg, waar ook de Milva’s (Militaire Vrouwenafdeling) werden opgeleid. De paardrijlessen in Ossendrecht, de overplaatsing naar het Eerste Legerkorps en de overplaatsing op mijn verzoek naar het 11dePantserinfanteriebataljon van de Garde Grenadiers, waar ik ruim een jaar met veel plezier gediend heb, want zo heet dat. Ik doe de administratie van de Koningscompagnie van maart 1976 tot maart 1977. Mijn periode in werkelijke dienst loopt volgens de papieren van 28 november 1975 tot 27 augustus 1977, maar ik ben er zelf bij van september 1975 tot maart 1977 in de functie van T10X0, dat is een sergeantmajoor administrateur, kortweg admeur, nodig voor je verlof, je wedde en je treinkaartjes. Ik regel de belastingvrije sterke drank op buitenlandse oefeningen. Werk op het scherp van de snede dus, een onderofficier pal achter de linies, immer tot je dienst.

Nu het allemaal voorbij is leveren de laatste loodjes nog aardig wat op. Door mijn inspanning ter verdediging en bescherming van ons land en volk zal mijn pensioen nog hoger worden dan het nu al is. En opeens zie ik mijzelf weer staan aan de balie van de Welzijnszorg van de Saxen Weimar Kazerne in Arnhem, waar ik de laatste elpee van Stevie Wonder koop: Songs in the Key of Life: de militaire dienst is de sleutel van het leven, opent alle deuren die voor anderen gesloten blijven.

Ate Vegter, 6 juni 2019 (vandaag is onze trouwdag!!!)

geen sneeuw met Valentijn:
www.atevegter.wordpress.com/234

Advertentie

8 Comments

 1. Dank dat je gediend hebt Ate; het liedje van Jaap Fisher komt boven: hij schiet het kanon op de kat van de buren, zodat het davert over de schuren (of zoiets). Je hebt je plicht gedaan – bedankt!

  Geliked door 1 persoon

 2. Zonder nou meteen eigenwijs te willen zijn, maar t10x0 is volgens mij de korporaal hulp administrateur.
  10 staat voor korporaal, 00 was soldaat of soldaat 1
  De laatste 0 ging over je screening
  De T of de X ging over administratie
  Frank 81-3

  Like

   1. Ja, inderdaad. Je hebt gelijk.
    Mij stond bij dat het om de functie met bijhorende rang ging.
    In het functieboek, dat heette toen vast anders, van de batterij, was ik al T10XO, ondanks dat ik nog even soldaat 1 was. Het was een korporaalsplek.
    Mijn SMA en de Majoor gingen elke maand die lijst door, om mensen op andere plekken te zetten, i.v.m. mogelijke bevorderingen.
    Bedankt voor de snelle reactie.
    Groet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s