1449 Kanker kun je hebben

Het is nog vroeg en een prachtige dag. Ik stap in de auto en rijdt niet naar mijn werk, maar naar de parkeergarage onder de Stopera. Ik heb een training in de Boomspijker aan de Rechtboomsloot in het oude hart van Amsterdam. Ik kan veel beter met de bus gaan, maar ik durf dat niet meer zo goed omdat ik tegenwoordig steeds vaker moet plassen.

Het is een prachtige dag en ik loop al genietend van het Waterlooplein naar de Rechtboomsloot en maak foto’s van de oude stad. Het is een training over vitaliteit en ik weet dat er veel ruimte is om iets te delen en ik heb besloten dat ik vandaag wil bespreken waarom ik het zo moeilijk is om met anderen over mijn ziekte te praten.

We zitten in een kring en iedereen krijgt uitgebreid het woord en nadat ik al drie keer naar de wc geweest ben, ben ik aan de beurt. Ik vertel dat het met mij wel goed gaat en dat mijn werk een vertrekkend circus is en welke dingen ik nog wil doen voor mijn pensioen.

Dan vertel ik dat het met mijn lichaam helemaal niet goed gaat en ik vertel over de oplopende psa en de scans in het AVL op mijn verjaardag en de uitslag daarvan. Dat de hormoonbehandeling, hoeveel opvliegers je er ook van krijgt, toch niet voldoende aanslaat en dat er iets anders moet gebeuren. Dat ik nu de volgende stap moet zetten in plaats van over een paar jaar, dat er uitzaaiingen zijn in de botten, dat dat precies is wat prostaatkanker normaal doet en dat ik nu overga van urologie naar oncologie en dat ze daar beslissen over aanvullende hormoonbehandelingen en chemo. En dat het lastig is om dat aan mensen te vertellen.

En dan gebeurt er iets wat ik nog niet eerder heb gehad in de afgelopen jaren. Ik begin te huilen en het stopt niet meer. De groep draagt het verdriet en ik laat mijn tranen komen en stromen en komen en stromen en dan zeg ik door mijn tranen heen dat ik het wel kan hebben om kanker te hebben maar dat ik het lastig vind om de liefde te ontvangen die ik daarvoor terugkrijg van andere mensen. En dat is de kern en dat is waar het om draait. Ik ben er. Ik droog mijn tranen en snuit mijn neus.

En ik vertel dat ik mij gedragen weet door mijn vrienden en familie, door mijn dappere vrouw en mijn lieve, nog zo jonge dochter en als ik over haar begin, begin ik weer en de tranen blijven nog wel even lopen maar de top van de berg is nu gepasseerd en ik weet dat het gaat over liefde. Ook de anderen gaan open als klavertjes op een zonnige dag en sommigen delen over hún angsten en verdriet. Het is mooi, het reinigt en het loutert en er is een groot veld van aanwezigheid en wat is er mooier dan te delen over het leven en de dood?

Het is de laatste bijeenkomst van deze groep, maar we spreken af dat we elkaar nog een keer zullen zien, ook al bloeden dat soort plannen meestal snel dood, maar dan hoeven we vandaag tenminste geen afscheid te nemen, want wie wil er eigenlijk afscheid nemen?

Ik loop naar buiten, terug door die prachtige, oude stad en ik kom langs het Rembrandthuis, waar een groepje scholieren wordt toegesproken door een juf met harde stem en opeens realiseer ik mij dat ik nu een Museumkaart heb en ik loop aarzelend naar binnen om te kijken hoe dat dan gaat en ik krijg een kaartje voor niks en mag zo doorlopen. Dan troost ik mij aan de ragfijne lijnen van de grote meester.

Ate Vegter, 21 juni 2019

De Vegter Kroniek:
www.atevegter.wordpress.com/249

26 Comments

 1. Ook hier tranen Ate, al ‘kennen’ we elkaar alleen van ‘hier’. Zo aangrijpend en ontroerend, zoveel liefde en steun ❤️

  Like

  1. Ja Ate,
   Ik word er ook verdrietig van als ik je stuk lees. Tegelijkertijd weet ik dat je goed bent in het oppikken van de mooie dingen en momenten van het leven en dat je daarvan geniet.
   Ik gun je zo graag al het mooie.
   Ik wens je niets dan goeds.
   Liefs, Vivienne (Philippus).

   Geliked door 1 persoon

 2. Ate je hebt me weer eens geraakt met je verhaal en leef voortdurend met jou/jullie mee. Je hebt volkomen gelijk, hoewel “Liefde allles overwint” is het vaak moeilijk om dit te ontvangen. Mooi dat je dit deelt en je er voor open stelt. Ik wens jullie sterkte en heel veel liefde. Dikke knuffel Hans.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ate, ik ben super trots op je! Dat je huilt, dat je uitlegt, dat je geeft en dat je deelt. Kunnen wij wat doen om ‘t voor jou makkelijker te maken om liefde te ontvangen?
   Hug and kiss from Bram.

   Geliked door 1 persoon

 3. Krijg je er van mij toch nog een laagje vocht bij…
  Intussen heb ik ook zoveel bewondering voor hoe je je leven deelt met ons en de mensen op jouw pad. Ook jouw trefzekere pen om dat zo perfect op te schrijven. Dat wil ik toch ook graag gezegd hebben.
  Op een heel aangrijpend gedeelte uit deze episode zal ik langer nakauwen, want ervaar dit als “universele werkelijkheid” maar vraag me af hoe dat voor mij is (ook aan kanker geholpen): “dat ik het wel kan hebben om kanker te hebben maar dat ik het lastig vind om de liefde te ontvangen die ik daarvoor terugkrijg van andere mensen. En dat is de kern en dat is waar het om draait.”

  Houd goede moed!

  Like

 4. Lieve Ate,
  Ook bij mij tranen en kippenvel. Wat aangrijpend en wat kom je mooi bij de kern van alles.

  Veel moed en liefde voor jou, je sterke lief en piep 💝

  Geliked door 1 persoon

 5. Lieve oom,
  It is overwhelming to read what you share from your soul – but genuine truth speaks heart to heart – and encourages others to also share. And in this way you bring strength and courage to those in your circle to also let go and share their burdens. May the love you receive only bring you renewed strength, may you take it to heart – and may it also allow you to love and bring strength to others. It is a circle that comtinues ❤
  With much love and prayers for you and those who love you so much,
  emily

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s