1463 De vegetarische barbecue

Gisteren heeft Lief haar werk uitgenodigd voor een barbecue. Het is heel gezellig en zo. Het begint met de voorbereidingen die gesmeerd lopen, ja op rolletjes, nog maar een cliché d’r in. Alles is klaar en wij zitten al aan ons eerste wijntje wanneer de berichten binnensijpelen als druppels van een boom na een fikse regenbui.

‘Ja, we staan vet in de file en het is een hel hier en we weten niet wat er aan de hand is maar het schiet helemaal niet op en o de IJtunnel is dicht.’ Lief maakt verbinding met de Jaguar waarin het personeel zich vervoert en ziet een fotootje langzaam over de A10 kruipen. Dan het Schouw, Broek en de rotonde. Ze zijn er, Ik dirigeer ze naar mijn favoriete parkeerplaats en na de allerhartelijkste omhelzingen gaan we naar binnen.

De spanning zit er nog duidelijk in en ze kunnen eigenlijk niet gelijk gaan zitten. Eerst nog even rondlopen, Dan zakt de adrenaline van een opgefokte rit tijdens de spits en kunnen we aan de drank. Ondertussen hebben Lief en ik de barbecue al enige tijd op hete kolen en daar laat ik nu het Turkse brood op aanbranden, terwijl Lief de tuin en het bootje laat zien.

De eerste groenten gaan op het vuur want het is een vegetarische barbecue en we hebben alleen namaakvlees, wat nog best te hachelen is als je er niet over nadenkt. Het valt mij alleszins mee, al heb ik wel de neiging om steeds te vragen wanneer we aan de hamburgers beginnen, maar omdat ik inmiddels ook wat ouder ben hoef ik niet meer elke bal uit te spelen en zo blijft het leuk.

Dan volgt een rondleiding door het huis en het gevoel van geluk dat ik in de tuin heb, duikt nu in volle glorie opnieuw op nu ik Lief hoor praten over het huis en lachen met haar collega’s en misschien gaat geluk wel over dat wat we samen delen en ik denk aan Piep en dit prachtige huis in deze heerlijke stad en aan alle mensen om ons heen. Gelukkig heeft niemand dat in de gaten en samen leggen we de leukste vondsten van onze geliefde plek geduldig uit, alsof het een bezichtiging is, maar het is niet te koop.

We besluiten met een boottochtje rond Monnickendam en Lief vertelt over alle belangrijke plaatsen waar we langskomen, zoals de school van Piep en dat steegje waardoor je precies het groene puntje van haar ouderlijk huis kan zien. Dan over de Zesstedenvaart richting Broek en via de nieuwbouw weer terug.

We besluiten met hangop met aardbeien en koffie. En eindelijk, na 66 jaren in dit leven leer ik hoe je hangop maakt. Het zal een smeerboel worden, maar ik ga het proberen. Lekker modern: hangop. Nou ik hang op. Dag. Fijne dag.

Ate Vegter, 5 juli 2019

Luisteren naar Frans:
www.atevegter.wordpress.com/263

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s