1465 Jan Haring Race Weekend

Een goed weekend begint al op vrijdag en dat is deze keer niet anders. We lopen wat over het Zuideinde en slaan onze slag bij de GezusterJ: leuke kleren voor Piep en gezellige muziek vanaf de Middendam. Dan nog even langs Sanny en ik ga nog even plassen in het toiletgebouw. Wat een goed en gastvrij idee van de gemeente. Het is bedoeld voor de passanten, maar ook zeikers als ik kunnen er terecht.

’s Avonds worden we opnieuw aangetrokken door de feestelijkheden en we lopen naar de Haven, waar de bruine vloot al binnendruppelt. Op Het Schulpenzand staat de muziek al klaar: Anton en de Notorious Monks zullen er straks de jazzsterren van heldere hemel spelen. We willen wat drinken, maar tot mijn verbazing is er alleen bier en wijn.

Ik loop even met Piep naar het Markerveerhuis, maar de sfeer is daar zo druk en dronken en de bediening zo druk met zichzelf, dat we ons weer naar buiten haasten. Ik denk terug aan de jaren dat ik net zo oud was als Piep en met mijn vader in de kroeg stond en bij iedereen kwartjes bietste om steeds maar weer Brandend Zand van Anneke Grönloh uit de jukebox te horen. Betere herinneringen zijn er niet.

We lopen even op en neer naar huis. Piep maakt een dopper met limonade en ik drink wat uit de kraan. Weer terug zijn de Monks al begonnen met een zangeres die een flinke keel opzet over de twentyfirst night of September, dat is toevallig de dag dat ik met pensioen ga en ik voel mij welkomer dan ooit. Vooraan staan een paar champagnekoelers en ik pak een emmer en doe een rondje langs het publiek, dat zeer vrijgevig haar gulle gaven geeft.

Dan is het tijd om naar huis te gaan en in een opwelling neem ik Billy de bibliothecaris en zijn boeken mee naar binnen, denkend aan het vorige Janharingraceweekend toen hij gemolesteerd werd en ik hem gewond aantrof bij de winkel van meneer De Jong, terwijl de boeken verspreid voor de deur van Kees de Baat lagen.

Later zie ik op Facebook de treurige foto’s van de moedwillig afgebroken kranen in het toiletgebouw. Drank maakt meer kapot dan je lief is zet ik in de reacties, met name omdat veel van de overige reacties zich afvragen hoe je zoiets kunt doen. Sommige mensen hebben zichzelf na een paar biertjes niet meer in de hand. Vermoedelijk liggen ze ook op dit moment nog in hun nest hun roes uit te slapen, want het zijn geen aliens die hier toegeslagen hebben, maar gewoon gasten van hier, die meer zuipen dan ze kunnen hebben.

Ate Vegter, 7 juli 2019

www.atevegter.wordpress.com/265

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s