1473 Mooi Monnickendam

Het is niet meer dan een kiekje, een snel genomen foto van de haven, terwijl ik op de vroege zondagmorgen op weg ben naar de Fitstudio Waterland. Het is de haven van Monnickendam in de vroege ochtend. Het is de stilte van de vroege zondagochtend. Het is de frisheid van de lucht en de leegte van het water.

Het is geen mooie foto misschien, ik heb er wel mooiere gezien van dit plekje, maar het moment is mooier dan ooit. Het is stil en rustig er is nog bijna niemand op straat en de zon is nog maar net begonnen aan haar zondag.

Hoe anders was het vorige week, tijdens de Jan Haring Race. Toen was het in de vroege morgen al druk en rokerig en kon ik hier niet eens fietsen. Het was gezellig en er heerste een sfeer van gezamenlijkheid en verbroedering. Samen roken, ja gezellig, wanneer kan dat eigenlijk nog? Het was een heerlijk feestelijk weekend, met als bekroning een finalewedstrijd van de Leeuwinnen.

En aanstaande vrijdag is het weer raak. Dan beginnen de Monnickendammer Visdagen, met de sfeer van weleer, de oude ambachten en de historische veerboot naar Marken. De deskundige stadsgidsen kunnen je alles vertellen over het Monnickendam van vroeger en nu.

Lijkt je het wat, kom dan gerust kijken en genieten, koop wat paling of haring en laat je verwennen op een van de vele terrasjes. Neem een kijkje in de rokerijen en proef de smaak van vers gerookte spiering of kabeljauw. Ik zal toch maar een beetje reclame maken, want het is hier mooi genoeg, juist in de vakantie, wanneer je net een beetje meer tijd hebt en je je misschien afvraagt wat je zal gaan doen. Kom maar naar de kleine stad M.

Maar die stille ochtenden, die je soms onverwacht in de schoot geworpen krijgt en waar je bijna van volschiet ook al zit je gewoon op de fiets, die mooie stille ochtenden in de oude stad, die zijn zo onbeschrijfelijk mooi, daar kan ik eigenlijk niets over zeggen.

Ate Vegter, 15 juli 2019

Liefde is het enige antwoord:
www.atevegter.wordpress.com/273

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s