1479 Mannen op de maan

Het is vijftig jaar geleden, 21 juli 1969. Ik ben zestien jaar en ik heb net mijn eerste brommer. Het is een merkwaardige Batavus, die je eerst moet starten en dan gooi je een hendel op het stuur om en scheur je weg. Een soort automaat en tot mijn verbazing is hij nu gemakkelijk te googelen: het is de Batavus Mot-o-mat, bouwjaar 1966. Ik zit nog op de Mulo en ben net voorwaardelijk over naar de vierde klas. Het leven davert om mij heen.

We hebben een oude, witte televisie in de achterkamer staan. Met het overlijden van mijn opa in 1970 komt er een kleuren-tv in de voorkamer. Dan wordt onze oude tv een zwart-wittelevisie. We zittten te kijken naar de landing op de maan. Commentaar van Chriet Titulaer en Henk Terlingen, de man die als eerste vloekt op de Nederlandse televisie en ook goed kan improviseren. Hij is pas 28, maar schudt die hele maanlanding zo uit z’n mouw.

Het is een van die momenten die veel mensen zich nog goed kunnen herinneren. Er is al jaren een wedloop tussen de Russen en de Amerikanen en Kennedy heeft in 1962 de boel op scherp gezet door te zeggen dat we voor het einde van het decennium mannen op de maan zouden hebben… and bring them back safely, heeft hij er nog aan toegevoegd.

Het is een historisch moment. Massa’s mensen zijn met hun prachtige auto’s naar Florida gekomen om de lancering mee te maken en de hele wereld staat stil wanneer Armstrong zijn historische woorden spreekt over die ene stap.

Ze hebben daar op Cape Canaveral heel goed naar Kuifje gekeken, dus ze weten wel hoe ze zo’n raket moeten bouwen en lanceren, maar het blijft toch een spannend verhaal tot op het einde, wanneer ze weer veilig in zee landen.

Velen hebben gespeculeerd dat de volgende stap mannen op Mars zal zijn, maar zover zal het niet komen. De ironie van de geschiedenis is dat we nu dat soort klusjes door robotten laten doen. Geen heroïsch heldendom meer. Maar mooi is het wel, in de jaren zestig, in die zomer van Woodstock, wanneer iedereen nog jong is en onder de indruk van gelul in de ruimte.

Ate Vegter, 21 juli 2019

De Wet van Cruijff:
www.atevegter.wordpress.com/279

1479a

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s