1482 Vroeger was alles beter

Ze waren net een paar dagen in Italië toen ik een berichtje kreeg, of ik het vuil nog even wilde buiten zetten want dat waren ze OMG vergeten. Nu is een verre buur nog weer beter dan een goede vriend en ik zette alles bij de grote berg vuilniszakken, die tot mijn verbazing nog steeds niet was opgehaald. Ik maakte een fotootje, ook omdat mijn mooie Volvo erop stond, maar ’s avonds stond alles er nog net zo. Vanmorgen was het weg. Ze hebben misschien gedacht, we doen het net als vroeger op woensdag, dat willen de mensen graag.

Sommige dingen kan ik mij min of meer moeiteloos herinneren, met name dat vroeger alles normaal was. Niet omdat het de norm was, maar omdat het gewoon zo was. De post werd twee keer per dag bezorgd. Het woord middagpost staat als bewijs daarvan nog steeds in de Dikke Van Dale, de post werd in de brievenbus gedaan, er was nog geen groene Friso-Kramerpostbus. De postbode was nog niet vervangen door de postbezorger met een slechter contract.

Ik heb het over de tijd van de vuilnisbak. Die werd in mijn jeugd in Rotterdam nog twee keer per week geleegd. Wij hadden een grote en een kleintje en er kwam dan altijd een mannetje achter de vuilniswagen aan, die de vuilnisbakken schoonmaakte, maar daar moest je apart voor betalen dus dat deden wij niet. Toen kwam de vuilniszak en die kun je eindeloos opstapelen.

Kortgeleden werd het huisvuil hier in Waterland nog elke week opgehaald, maar nu is dat nog maar om de week, of moet je zeggen om de veertien dagen? Nou ja, de ene week restafval en de andere week plastic, wat tegenwoordig meer is dan ooit, terwijl we daar juist vanaf willen, maar ja, elk onsje moet in een zakje, dus dan krijg je dat. Vroeger kochten wij alles los bij Stoute op de Kleiweg. Het zou nu een groene kruidenier worden genoemd, maar toen was hij ouderwets en wilden we allemaal een supermarkt.

Ik dwaal af. Binnenkort wordt er in de oude stad helemaal geen huisvuil meer opgehaald en moeten we alles brengen naar een paar containers. Het grofvuil moet vanaf 1 augustus naar Purmerend, dat is logisch, want de milieustraat gaat dicht en er is hier nergens plek, heeft de politiek besloten. Nu besluit de politiek wel meer, maar het is toch goed om nog even vast te leggen wat de gewone mensen graag willen.

Nou ja, ik spreek voor mij zelf. Ik zou het wel sprookjesachtig vinden wanneer elke week de vuilniswagen komt voor het restafval en het plastic. Dat kan eigenlijk niet veel duurder zijn. Wel graag op de dag dat het gepland staat. En ga nog even met elkaar in conclaaf over een plek om het grofvuil naartoe te laten brengen. Wanneer Purmerend een tijdelijke oplossing is, dan is het beter die zo tijdelijk mogelijk te houden en nu die moeilijke beslissing te nemen. Doe het niet morgen maar nu, zou mijn moeder zeggen. Ik zeg, regel het voor 1 januari 2020. Wat een saai onderwerp eigenlijk.

Ate Vegter, 24 juli 2019

Jaap Fischer:
www.atevegter.wordpress.com/282

5 Comments

 1. Buiten de binnenstad worden restafval en plastic beide eens per maand opgehaald….ik vind dat geen succes.
  Vroeger hadden we ook nog de schillenboer, voddenman en oud ijzerboer. Dat scheelde ook een berg afval.
  Vroeger was echt alles anders, maar ja….dat komt nooit meer terug. En natuurlijk was niet alles beter.

  Like

  1. Als we de goede dingen van vroeger nou meenemen, dan laten we de vervelende dingen achter ons als dat kan.
   Genieten van het leven is altijd belangrijk……en dat doe ik ook meestal! Ik geniet van alle mooie dingen die er zijn, door het mooie te zien, kan ik het slechte beter aan!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s