1508 Naar huis, naar huis, zei Rijmerot

Het is nog vroeg, maar de morgen straalt wanneer ik het hotel uitloop. De lucht is fris en tintelt van opgewonden ochtendgloren. Ik loop om de auto’s heen met net iets meer zwier en ruimte dan nodig, naar de caravan, die rust en geduld uitstraalt. Ik pak wat ik nodig heb en loop weer terug. Ik groet een buiten voor zijn appartement rokende Duitser en verontschuldig mij voor de caravan die nu in zijn uitzicht staat, maar het macht nichts, zegt hij.

Binnen ontbijten we als prinsen en prinsessen. De laatste keer dat ik in een hotel ontbeet was in januari in Brussel. Dat mag wel wat vaker straks, wanneer ik vrijgesteld ben. We rijden weg genau um neun Uhr pünktlich, je neemt dat toch snel over. We kachelen in lange, rustige slagen door die Heimat. Het tempo zit er goed in. Duitsland is mooi en weids met af en toe verrassende diepten die plotseling voor je opdoemen. Een totaal ander ritme dan Italië, hier geen opsmuk en opera, maar klare lijnen en klassieke muziek. Dit is het land van Bach, Beethoven en Brahms.

We stoppen een paar keer om te tanken, voor het eten hoef je hier geen tijd te maken, komen één keer in de file terecht en zien Vincent en Elsa voorbijrazen im Zug. Hoe ver is het nog naar Nederland, vraagt Piep. (Ah, daar is ze weer! Ze houdt niet zo van het buitenland maar nu is ze weer terug.) En na het antwoord verzucht ze eerst, Duitsland is heel erg groot en even later, Nederland is wel heel erg klein.

Om precies zes uur draaien we de Knaus achteruit de oprit op. Ook dat hebben we nu goed geleerd. We blijven een dag en laten hem dan staan om aan het einde van de week nog een paar dagen samen op de Pampel in Hoenderloo te kamperen.

Het is heerlijk om weer thuis te zijn en als Vegter weet je dat je altijd, hoe dan ook, bij al je broers en zussen terecht kan, welke keuzes je in het leven ook maakt, dat hebben onze ouders ons wel geleerd. Wees gastvrij en hulpvaardig voor iedereen en in het bijzonder voor elkaar. Het maakt het leven aangenaam en vredig en veilig en het is dan ook goed om nu al weer thuis te zijn. Amen.

We eten smakelijk met elkaar en Piep stalt na het eten al haar Brads uit en speelt de rust zelve. Ze kletst er ook lustig op los en geniet van de aandacht die ze krijgt. Het is een heerlijke avond en fijn om weer eens ouderwets tot diep in de nacht over van alles en nog wat te kletsen. Dat kan, want Piep en Lief slapen samen in de Knaus en ik mag boven in de logeerkamer. En zo is die hele lange rit eigenlijk alleen maar een aanloopje naar deze heerlijk avond.

Ate Vegter, 19 augustus 2019

kinderen voor kinderen en sushi:
www.atevegter.wordpress.com/308

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s