1525 Zus der kunsten

De ochtend verloopt in alle woensdagelijksheid, maar op de middag komt het aan. Ik haal Piep van school en vraag zoals afgesproken of ze mee gaat naar de tentoonstelling van tante Els of bij een vriendinnetje gaat spelen. Er wordt even onderhandeld en op het moment dat ik aanbied dat het vriendinnetje ook wel mee mag, vraagt ze wat voor tentoonstelling het is. Ik zeg dat Els schilderijen maakt, waarop beide meisjes hun neusjes ophalen: ‘Hè bah! Schilderijen!’

Ik fiets naar huis, maak een boterham en pak de auto: Schoutenstraat 10, Utrecht, toets ik in voor het geval je zelf ook nog even wil kijken, want dat kan nog de hele week. Het is in het centrum van Utrecht, maar ik ga ook altijd met de auto naar Graaf Floris om Eisso te spreken en bovendien heb ik de trein nu niet bij me. De A2 rijdt het lekkerst zo met vijf auto’s breed het spelletje spelen wie er met meest precies 100 kan rijden, altijd leuk.

Ik parkeer op de Predikherenstraat en loop de laatste minuten met paraplu naar het prachtige expositiepand. Ik zie een man in de jurk van mijn zus en hoor haar klaterende lach vanuit een ander zaaltje schateren en bovendien hangen hier al haar doeken. Ik trek mijn jasje uit en zet mijn paraplu in de bak.

Het is mooi werk. Leuk om Els te horen vertellen over haar ontwikkeling van huidlandschappen via horizonnen naar het meest vrije recente werk met de Delftsblauwe vaas van onze moeder. Ik zie een wilde zee die als een tsunami het strand op wil, waaraan de scherven van het verleden zich in woeste golven ontworstelen, maar dat is ook maar een beeld.

Dan komt vanuit het niets Eisso binnen, die al zijn afspraken afgezegd heeft en zo krijgt de middag haar structuur. We drinken koffie en krijgen een rondleiding en dan is Wick er ook en druppelen er nog veel andere bezoekers binnen. Er wordt gelachen en er zijn koeken. De wijn gaat open en zo ken ik de kunst weer als duiding en verbrustering. Ik loop met Eisso langs zijn oude kamer naar mijn Volvo. We maken een nieuwe basisafspraak. Een mooie dag. Komt dat zien! Schoutenstraat 10.

Ate Vegter, 5 september 2019

Het hartverscheurende verhaal van Lammetje:
www.atevegter.wordpress.com/325

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s