1527 Kom mee naar de rommelmarkt

Vandaag is de dag der vandagen, de zaterdag der zaterdagen, de mooiste dag van de week, de zaterdag van het jaar, de eerste zaterdag van september, de mooiste rommelmarkt van Nederland. Vandaag gaan de zeilen eraf en zal het niet regenen tussen negen en dertien, zegt buienradar. Vandaag is de dag.

Niet voor niets heb je alle goede rommel het huis uitgezet en naar de kerk gebracht. Niet voor niets hebben talloze vrijwilligers het opgehaald en gesorteerd. Niet voor niets hebben ontelbare vrijwilligers koffiegedronken en krentenbollen gegeten. Niet voor niets staat alles nu klaar om verkocht te worden voor het goede doel. Niet voor niets heeft de commissie weetikveel nagedacht over de doelen waar de opbrengst naartoe gaat. Niets voor niets begint het in de loop van de middag te regenen. Alles moet weg.

Kom langs en ga op zoek naar die ene ontbrekende Nabokov, die laatste Harlan Coben, die iedereen zo spannend vindt. Je hebt toch niet voor niets al je Saskia Noorts en al je Nicci Frenchs weggedaan? Je hebt nu weer ruimte in je boekenkast en niets is erger dan lege ruimte in een boekenkast. Het is bijna onverdraaglijk als de boeken niet lekker strak tegen elkaar aan staan maar soms wel meer dan veertig centimeter moeten lopen voor er weer een boek staat. Ik zie het wel eens in vreemde huizen. Meestal wonen daar dan ook vreemde mensen.

Ik hoorde lang geleden Frits Bolkestein vertellen dat hij elke bladzijde na lezing direct weggooit, ja, dan komt er nooit een rommelmarkt. Gelukkig zijn er ook heel veel gewone en normale mensen, die je vandaag allemaal kunt tegenkomen, want juist die komen vandaag naar de rommelmarkt. Let maar op.

Ik zoek zelf nog een mooi kastje voor mijn buitenbieb. Ik ben een beetje klaar met al die plastic troep voor de deur. Verder hebben ze ook nog wel aardige boeken en platen (vinyl mensen!) waar ik nu niet aan denk. Kijk, ga je voor een specifiek item en focus je genoeg, dan kom je daar vast ook mee thuis. Maar ga je met een open mind, dan kom je met van alles thuis. Mijn mooie Prettig-Weekendfietstas komt ook van de rommelmarkt, van vorig jaar. Er is geen enkele reden om het ene beter te achten dan het andere. Voor de een zijn alle dagen gelijk en voor de ander is dit de zaterdag van het jaar. Paulus zei het al, toch? Kom nou maar, dan zien we elkaar ook nog eens.

Ate Vegter, 7 september 2019

koeien op het Hemmeland:
www.atevegter.wordpress.com/327

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s