1530 De Volendammer kermis

Ja kijk, ik weet er helemaal niks van, maar als je het mij vraagt valt het allemaal wel mee. Het is meer grappig en aardig dan iets anders. Ik heb het over de kermis in Volendam.

De meeste mensen die ik ken vinden het een hele grote kermis, maar zijn er nog nooit geweest. Nee zeg, doe normaal, daar ga je niet heen. Wel is mij opgevallen dat-ie elk jaar is en dat-ie elk jaar groot is en dat je er elk jaar niet heen gaat. Ik ga er zondag niet heen, maar wil wel even daar naar de Deen. Alles is dicht omdat er kermis is. Daar ga je.

Vandaag gaan we wel, op verzoek van Piep. Ja, geef je kinderen maar de schuld, ik hoor het je zeggen, maar die ogen zijn onweerstaanbaar als ze wat vragen: toe papa, mag het? Ze hoeft niet eens te zeuren. Ik ga gelijk om, even mama vragen of het goed is, zo’n papa ben ik dan. Het is goed. Yes! Piep maakt het gebaar!

We spreken een budget af en rijden er goedgemutst heen, vol energie en enthousiasme. Ik ben zelf ook wel een beetje opgefokt, want ja, de Volendammer kermis, dat is niet niks, daar ga je niet heen en nu gaan we toch. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid onder de Deen. Dat heb ik bij normale kermissen nog nooit meegemaakt, dat je ge-mak-ke-lijk kunt parkeren. We stappen uit en lopen hand-in-hand naar de attracties. Alles is groot en hoog. Zelfs de draaimolen gaat hier de lucht in. Het formaat van de kermis zelf valt mee. Ze is veel kleiner dan die van Leiden en Rotterdam. Wel wat groter dan Monnickendam, denk ik. Laten we het erop houden dat een kermis in verhouding even groot is als de stad waar hij staat.

Het is er druk en gezellig. Er wordt hard gepraat, maar ik versta bijna niks. Veel mensen zijn verkleed. Iedereen heeft zijn best gedaan en soms is het echt goed gelukt. Veel jongens met zwarte gezichten. Waarom? Schoonsteenvegers? Sinterklaas? Zondebesef? Is er nog een verbinding met de opening van het kerkelijk jaar? Zou wel kunnen in het katholieke Volendam.

We proberen een witte iPad te winnen, maar het is te moeilijk. Wel beleven we veel plezier aan de bulldozers. Ze zijn niet zo gul als die in Monnickendam, maar de routine is er ook een beetje uit en we hebben maar een uurtje. Dan is het geld op en kopen we nog een dikke, vette cheeseburger, die we staand opeten. Nu hebben we tijd om even te kijken. Het is wel serious business hier. Niemand lacht, iedereen ziet er supergoed nepchique uit. Dit is geen kattenpis. Nee, dit is de echte Volendammer kermis. Morgen is het voorbij. Volgend jaar ga ik niet.

Ate Vegter, 10 september 2019

feestjes:
www.atevegter.wordpress.com/330
1530a

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s