1536 Wie zingt hier?

Het leven zit soms vol kleine verrassingen. Zo kocht ik op de rommelmarkt een elpee van Lotte Lenya die Kurt Weill singt mit texten von Bert Brecht und Georg Kaiser. Nu ben ik gek op Bertolt Brecht dankzij juffrouw De Boer die mij daar op de Mulo al mee liet kennismaken: Und was bekam des Soldaten Weib, over de vrouw van de soldaat die in de oorlog heel Europa doortrekt en van haar man van overal cadeautjes krijgt. We doen even het vierde en het laatste van de acht coupletten:

Und was bekam des Soldaten Weib
Aus dem reichen Rotterdam?
Aus Rotterdam bekam sie den Hut.
Und er steht ihr sehr gut, den holländischen Hut.
Den bekam sie aus Rotterdam.

Und was bekam des Soldaten Weib
Aus dem weiten Russenland?
Aus Russland bekam sie den Witwenschleier.
Zu der Totenfeier den Witwenschleier.
Das bekam sie aus Russland.

Ik vond het altijd een zeer aangrijpend gedicht om helemaal voor te lezen, dat dwingende ritme en al die prachtige cadeautjes en dan dat laatste pakje uit Rusland.

Goed. Ik had er wel zin in om naar Lotte Lenya te luisteren die dit allemaal gaat zingen, niet direct dit gedichtje, maar wel mooie liederen van Bertolt die ook nog in het Engels geschreven heeft:

Oh! Moon of Alabama
We must now say goodbye
We’ve lost our good old mama
And must have dollars
Oh, you know why!

Afijn, ik heb de elpee eerst maar eens uit z’n plastic hoes gehaald. Die beschermt maar maakt ook lelijk. Je ziet de hele plaat niet meer. Weg ermee, in de soep die troep. Nu snel de platenspeler aanzetten en luisteren naar de mooiste muziek. Ah, daar klinken de eerste klanken, prachtig! Een stem zet in, vertellend bijna:

The world of science is my game
And Albert Einstein is my name
I was born in Germany
And I’m happy to be
Here in the land of the brave and the free

Hm, dat klinkt toch niet als Und der Haifish der hat Zähne, waar het mee zou moeten beginnen. En die stem die ken ik! Dat is… precies! Dat is Randy Newman! Good old favorite of mine! Ik heb al z’n elpees in de kast staan en draai hem nooit meer! Ik kijk op het ronddraaiende label en inderdaad, het is Randy Newman verkleed als Lotte Lenya. Haar elpee is er niet. Jammer, maar ook heerlijk om deze slepende klanken te horen. Heb je hem ook staan, zet hem op! Anders even streamen. Goed voor je humeur, die Randy Newman.

Doet mij denken aan een verhaal over mijn opoe die een busje Buisman krijgt van Sinterklaas en in januari maakt mijn opa het open en dan zit er tot hun beider verrassing een mooi zelfgemaakt schortje in. Mijn moeder had natuurlijk niets gezegd.

Ate Vegter, 16 september 2019

Hoe mijn moeders haar wappert in de wind en ik geboren word:
www.atevegter.wordpress.com/336

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s