1537 Oude zakkenwijk

We hebben eindelijk de eerste gft-minicontainer gevuld. Nou ja, het is de container van de buurvrouw die we even geleend hebben omdat ik nieuwsgierig ben hoe dat gaat met zo’n container. Ik kan niet anders zeggen dan dat het heel goed gaat.

Hij is met een uurtje werken vol en je zet hem zo aan de straat. Wanneer moet dat eigenlijk? Ik kijk op de app van Afvalwijzer: donderdag, dan zet ik hem voor die tijd klaar. We hebben na ampel overleg besloten om zelf ook een gft-container te gaan gebruiken. Ik wilde hem gisteren al bestellen, maar toen was de site van de gemeente even in de lappenmand. Vandaag gaat het beter. Ik vraag hem aan en – hoepla! Ik kan helemaal geen losse gft-container bestellen.

Het is alles of niets. We kunnen wel de restafval- en de plastic-container bestellen en dan kun je als extra gift ook de gft erbij krijgen maar die kan je niet los bestellen. We besluiten in een oogwenk dat we dan maar helemaal omgaan, want nu is het ook een puinhoop in de steeg, met al die losse, aangevreten zakken.

Tussen neus en lippen door lees ik dat wij in een zakkenwijk wonen. Ik ken de term niet maar na enig googelen kom ik erachter dat ook het oude centrum van Medemblik en Arnhem oude zakkenwijken zijn. We zijn dus in goed gezelschap. Je moet er taalkundig wat voorover hebben wil je in een beschermd stadsgezicht wonen.

Nu vraag ik mij nog af hoe vaak die containers geleegd worden. De gft staat goed aangegeven in de Afvalwijzer, maar bij het restafval staat alleen het zakkenritme. Over de containers lees ik het volgende:
‘Ik woon in een historische kern Monnickendam/op Marken, ben ik verplicht zakken voor mijn huisvuil te gebruiken? Nee, dat hoeft niet. Ook als u in de historische kernen woont kunt u gebruik maken van mini-containers. Houdt u er rekening mee dat de inzamelfrequentie wel iets lager ligt. U kunt de mini-containers via de website aanvragen.’ (Mag ik de tekst een keer herschrijven?)

Oké, maar wat is dan die lagere frequentie? O, het staat onder Meer informatie. Nu wij mini-containers hebben, krijgen we geen pasje voor de ondergrondse buurtcontainers meer. Is allemaal uitgerekend. Is niet nodig. Dan heb ik nog één vraag: Wanneer komt de milieustraat terug naar Monnickendam? Dit is geen doen. Gemeenteraad, beraad je.

Ate Vegter, 17 september 2019

De laatste keer van De laatste keer:
www.atevegter.wordpress.com/337

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s