1554 Beethoven is meer dan een hond

Even kort: vanaf de oertijd tot aan 1976 luister ik alleen maar naar popmuziek, beatmuziek heet dat oorspronkelijk. Ik luister altijd naar Radio Veronica en ken de Top 40 uit mijn hoofd, weet nu nog dat Waterloo Sunset van de Kinks binnenkomt op 4, wat een grote tegenvaller is want iedereen verwacht het op 1.

In 1976 ga ik vier maanden naar Israël, naar de kibboets. Daarna is het nooit meer goed gekomen tussen mij en de Top 40. Veronica is al in 1974 gestopt en ik luister zo’n beetje naar van alles maar toch nog voornamelijk popmuziek. Ik bouw een behoorlijke platenverzameling op tot aan de introductie van de cd in de jaren tachtig. Ik woon in Amsterdam en ga op mijn fiets naar mijn werk. Dat is belangrijk.

Dat is belangrijk want sinds ik in Monnickendam woon ga ik met de auto naar mijn werk. Ik word ouder en ouder en plotseling schakel ik in de auto over van Radio 2 naar Radio 4. Sindsdien luister ik ’s morgens en ’s middags naar klassieke muziek: de Ochtend van 4 met Margriet Vroomans, de Klassieken met Ab Nieuwdorp, de Muziekfabriek met Jet Berkhout enz. enz.

Hier is op 21 september plotseling een einde aan gekomen. Nu luister ik thuis weer naar van alles, maar toch ook, als ik de kans krijg, naar Radio 4. En plotseling gebeurt daar het grote wonder. Ik luister veel naar klassiek, maar weet er te weinig van, herken ook maar moeizaam componisten, stromingen, periodes etc.

Nu heeft Jet Berkhout ook zo’n vriendin die er niets van weet en die krijgt opeens een vriendje met een klassieke-muziekfamilie. Jet gaat haar alles stap voor stap uitleggen en legt het hele verhaal vast op 5 podcasts. Sommige mensen zijn gek op podcasts, maar ik niet, maar nu wel.

Het verhaal heet Beethoven is meer dan een hond en vertelt alles over de klassieke muziek: de geschiedenis, de componisten, wie speelt wat, greatest hits, de etiquette etc. Het is heerlijk om naar te luisteren en Jet en haar vriendin zijn ook nog heel grappig, ik bedoel echt heel grappig, ik bedoel opmerkelijk grappig voor klassieke-muziekkenners. Een aanrader voor iedereen die van klassieke muziek houdt en er meer van wil weten. Vindbaar op Spotify. Veel plezier ermee! Fijne dag!

Ate Vegter, 4 oktober 2019

www.avrotros.nl/klassiek/item/podcast-beethoven-is-meer-dan-een-hond-een-spoedcursus-klassiek

www.atevegter.wordpress.com

www.1001gedichten.wordpress.com

Advertentie

1 Comment

  1. Als je tijd hebt kan ik je aanraden om de 9e op YouTube te bekijken, in het Concertgebouw is nog beter maar dan moet je nog even geduld hebben tot juni of juli geloof ik…. geniet ervan 🎼

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s