1558 Wandelen over de Vesting

De ochtend is rustig en stil. Er is geen krant. Piep en Lief zijn de deur uit. ‘Kom je me van school halen,’ heeft Piep gevraagd. Ik heb het beloofd. Het is een goed idee. Het geeft een ankerpunt op de dag en verdeelt de vrijheid in twee delen. Voor en na, daar hou ik van.

In Amsterdam is het onrustig, lees ik op mijn telefoon. Ik kijk even naar het journaal en zie klimaatdemonstranten de kruising voor het Rijks bezetten. De ochtendspits wordt omgeleid. Later op de dag zal de politie ze één voor één overeind helpen en met pek en veren naar gereedstaande bussen brengen. Waar zijn de jaren dat de ME de straat schoonveegde met de brandspuit? Waar zijn de barricades van de Lucky Luijk? Gefaseerd optreden, zegt de politie. Het beeld valt op zwart.

Eerst maar de piano. Vaak vergeet ik het als ik er niet mee begin, en dan moet het nog wanneer iedereen weer thuis is. Dat wil ik ze ook niet aandoen: opwarmen, easy blues, smooth words, walking bass, groovin’ bass, easy pop, lady madonna. Het is een heel riedeltje en ik verwonder mij over hoe de muziek tot leven komt, hoeveel plezier het geeft en hoeveel tijd en moeite het kost.

Dan moet ik ook even naar buiten. Ik heb dat in de afgelopen weken niet veel gedaan en merk dat het lijf er wel behoefte aan heeft. Alleen wat sporten is niet genoeg. Ik trek mijn nieuwe rode Nike Air Maxies aan. Ze moeten nog worden ingelopen. Ik dacht een rondje Hemmeland te doen, maar ik sla af richting de Vesting. Over de oude Vesting rond Monnickendam lopen is vlakbij wel een van de mooiste wandelingen. Het groen van de bomen staat op de eerste herfststand. Nog even en het is hier prachtige bruin en geel en kaal. Het belooft een strenge winter te worden. De Noordervesting is wat dichter van blad. Ik zie mensen met honden, een enkele hardloper en bij het witte bruggetje een pratend groepje.

Lekker zo’n rondje, en ook fijn om weer thuis te zijn en mijn schoenen uit te doen. Ik zet koffie en doe een schrijfklusje voor de ijsvereniging van Waterland. Strenge winter. Ga schaatsen. Om twee uur haal ik Piep op. Ik ben maar amper op tijd.

Ate Vegter, 8 oktober 2019

www.atevegter.wordpress.com
www.1001gedichten.wordpress.com

1558a

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s