1559 Ochtendglorie

Ik ben moe. De grote zaal stroomt langzaam vol. Ik was er om precies tien uur, samen met wat collega’s, het zijn managers en medewerkers die vandaag samen de toekomst zullen bespreken. Aan de mensen die nog binnenkomen kun je zien dat het koud is. Ik voel mij eenzaam tussen zovelen. Op de eerste rij zitten mijn broer en zussen. Dat is vreemd want iedereen weet dat ik sinds kort niet meer werk. Hoe kan het dat ze zich net als ik vergist hebben. In de pauze loop ik wat met ze door de buurt en vertel over, ja waarover eigenlijk? Ik voel me verloren in een voorbij verleden. Plotseling zijn ze verdwenen.

Tommy miauwt zacht en klaaglijk dat ik eruit moet komen. Hij heeft honger en wil naar buiten. Ik draai me nog een keer om en sta dan op. Hij roetsjt voor mij uit de trap af en wacht bij zijn nieuwe eettoren, een advies van de dierenarts, waar hij nog niets van begrijpt. Ik moet hem alles voordoen en dan nog geeft hij alleen maar kopjes zonder enig inzicht. Even later laat ik hem naar buiten. Ik geef ook Micky zijn wortels, brood en bloemkoolgroen. Pas als ik koffie ga zetten komt hij van zijn stoel en hupt door het kattenluikje naar buiten.

Nu is de dag begonnen. De koffie is heet en bitter. Er valt wat as op je rok en je kijkt naar mij. Ik zet de radio zacht, maar ik weet niets meer van alles wat ik net nog in mezelf zei. Willen alle passagiers voor de KL 204 naar de uitgang gaan. Als ik God was en die zilveren vogel vloog voorbij samen met jou ver weg van mij. Als ik God was, dan plukte mijn hand ‘m uit de lucht en ik bracht jou weer bij mij terug…
Hoe kan het dat zo vroeg in de morgen dat hele lied van Peter Koelewijn in mijn hoofd voorbijkomt. Om het vrij te laten zoek ik het even op op Spotify. Mooi lied, stuwend ritme, goeie tekst. Dan zoek ik mijn jeugd met Brainbox: Summertime, Down Man. A man, a room, a man alone in a room, your daddy’s rich and your mama’s good looking. Nu is de dag echt begonnen. Ik schenk opnieuw koffie in. Wanneer Lief beneden komt zet ik zachtjes de late Liszt op.

Ate Vegter, 9 oktober 2019

www.atevegter.wordpress.com
www.1001gedichten.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s