1561 Wat is het precies?

Je vraagt je na al die jaren wel eens af waar het hem nu precies in zit. Zijn het de grote lijnen of juist de kleine details? Is het de afwerking of het idee? De uitvoering of de gedachte? Is het de bloedmooie neus of de altijd alle aandacht trekkende kont? Misschien toch de ruimte of juist de strakke vormgeving?

Je weet het niet precies en je hebt het er eigenlijk ook nooit over, maar wie goed luistert, hoort de vraag overal. En wie de vraag stelt zal met het antwoord moeten leven, zei mijn goede vader nog wel eens, maar de vraag stellende ben je er ook nog zomaar niet uit, kan de zoon daar nog aan toevoegen. Ik bedoel het is niet altijd even duidelijk dat je zegt, dat is het. Zie je het niet? De waarheid staat immers recht voor je.

Je wil ook wel eens wat anders en iedereen heeft het erover en anderen praten er nooit over en dat zegt misschien nog wel veel meer, al wil ik daar ook niet te snel conclusies aan verbinden, maar het is zaak de zaak eenvoudig te houden en je niet te veel te laten afleiden door details.

Of – is misschien een hele terechte vraag – zit het hem juist wel in die details? Is het dan toch de toon die de muziek maakt, de tanden die dan het gebit maken en de deuren die op hun beurt de zijkant doen? Is het dan toch de raampartij, alleen al vanwege haar schoonheid en de wijde blik die zij schenkt, of is het haar misschien niet sportieve maar toch altijd opgeruimde karakter?

Het mooiste is het niet te weten en toch bij elkaar te blijven. Geen idee te hebben en toch niet te kiezen voor een andere. Al kijk je wel eens rond en al zie je wel eens wat, het haalt het toch allemaal niet bij het origineel zal ik maar zeggen. En ja, kleur doet ertoe en ja, stijl is dramatisch belangrijk en ja, soms gaat het om de grootsheid van de stijl, aangevuld met een enkel klein detail. Vorm en inhoud zijn een. Op z’n tijd kun je dat zeggen. Verder gaat alles gewoon door en zie je het met een beetje pech voor je rijden in plaats van dat je er in zit. Je ziet het of je ziet het niet, ook zo eentje van mijn vader, die trouwens morgen alweer 34 jaar dood is. Dat is langer dan menigeen geleefd heeft.

Ate Vegter, 11 oktober 2019

vorm
inhoud

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s