1563 Naar de Aarde – en terug

– boekviering Naar de Aarde van Laura Vegter –

Vanwege het thema ‘Naar de Aarde’ hebben Sofieke en ik onze NASA-trui aangetrokken, want met zo’n titel weet je maar nooit waar je heen gaat en uiteindelijk nog terecht zal komen, maar de eigenlijke voorbereidingen beginnen al een paar dagen eerder.

Vanaf dinsdag probeer ik het boek te bestellen bij bol.com. Steeds stuit ik op ‘binnenkort leverbaar’, maar op vrijdag is het raak: ik kan het bestellen. Die middag bak ik ook de appeltaart. Zaterdagmorgen valt het boekje in de bus. Zo is alles mooi op tijd klaar voor de reis naar de lancering in Amsterdam.

Dat heeft nog wel wat voeten in de aarde, want de IJtunnel is afgesloten er en staan lange files op de ring, maar mijn onlangs geüpdatete TomTom leidt ons feilloos door het prachtige, groene Waterland naar de plaats van bestemming. Ik parkeer voor de deur.

Het is een bont gezelschap en de stemming is opgewekt, hoopvol en feestelijk. Veel herfstkleuren in de kleding, twinkeling en rust in de ogen. Het is altijd leuk om zoveel familie te zien, maar het aardigste vind ik het nog om Laura in het middelpunt van de belangstelling van een gezelschap te zien. Ze straalt en is zichtbaar geraakt en geeft daar ook woorden aan.

Bijna alle mensen die Laura voor het boek geïnterviewd heeft, worden nu live aan de tand gevoeld. Ze vertellen over hun inspiratie en hun pad en vaak moet ik denken aan de Spaanse dichter Antonio Machado: ‘Caminante, no hay camino, se hace camino el andar… Reiziger, er is geen weg, gaan maakt de weg.’ Het is de lijfspreuk van AFS, waarmee Laura jaren geleden al haar eigen weg ging. Al deze mensen hebben op zeker moment een keuze gemaakt en het roer omgegooid. Het zijn mooie verhalen, geaard en geworteld in een soms stugge werkelijkheid, die zich in veel verhalen van deze groene pioniers voegt naar de gekozen verandering.

Er is veel aanstekelijk enthousiasme, betrokkenheid en uitnodiging in alle verhalen en in de organisatie van deze happening en even later heb ik een bakje gekocht om paddenstoelen te kweken op koffiedik. Ik heb de laatste tijd bij mijzelf toch al een gevoelige affiniteit met het scheiden van afval ontdekt en zo gaat het verhaal overal verder. We gaan weer naar huis en ik krijg van Baukje een tas mee met de familiegeschiedenis in drie fotoboeken – om uit te zoeken. Een bevrijdende middag en een inspirerend boek, dat zeker nog goed verkrijgbaar is bij bol.com: Laura Vegter – Naar de Aarde.

Ate Vegter, 13 oktober 2019

aarde
vuur

1563a.jpg

3 Comments

 1. Wat een mooi kado Ate, deze sfeerimpressie van de lancering! Heel leuk om te horen hoe jij het beleefd hebt. En wat een mooie zin: de stugge werkelijkheid die zich in veel verhalen voegt naar de gekozen verandering. Dankjewel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, ik vond het een hele bevrijdende bijeenkomst. Heb van Eva ook een zwammensetje gekocht. 😎👍❤️. Hou de contacten warm. Je bent voor hen een belangrijke verbindende factor. Ze zoeken allemaal een podium. Jij kan ze dat in verschillende samenstellingen en presentaties geven!

   Like

   1. Bevrijdend, dat was het woord wat ik ook voor mezelf opschreef na afloop. Mooi en bijzonder dat jij dat ook zo ervaarde!! En wat een leuke verrassing dat je een growkit hebt gekocht. Zelf vond ik het een ervaring om die zwammen zo onder je neus alle kanten op te zien schieten. En bedankt voor je tip!! Die kan ik goed gebruiken, niet te beschroomd meer zijn om die inspirators uit te nodigen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s