1564 Mieke Werners in de Speeltoren

Ga eens wat vaker naar het museum. Dat is een van de thema’s van de komende tijd. Nu je wat meer tijd hebt, is dan de ondersteunende gedachte. Ik kan twee nieuwe ontwikkelingen melden. Eén, ik heb een museumjaarkaart. Nooit gehad, altijd gewild, knoop doorgehakt toen we naar Erwin Olaf gingen in Den Haag in de zomer in de regen.

Twee, ik ben secretaris geworden van het bestuur van het Waterlands Museum de Speeltoren. Ik wilde na mijn pensioen graag iets doen in een wereld die ik leuk vond en nog niet zo goed kende, bijvoorbeeld iets in de kunst, met een museum of zo en dan het liefst niet te ver van huis en iets met schrijven.

Dat zat zo’n beetje in mijn hoofd toen ik maanden geleden in het Waterlands Weekblad een advertentie van het museum las: gezocht secretaris. Ik op gesprek en het was gelijk leuk, maar ik had toen nog geen tijd en nu wat meer. Morgen ga ik beginnen als geheimschrijver, maar gisteren was ik zodoende al uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling van Mieke Werners.

Mieke Werners maakt beelden van textiel, zo zou ik het zeggen. Beelden, wandkleden, sculpturen, allemaal van stof. En allemaal zeer levensecht, griezelig levensecht, mag ik wel zeggen. Fascinerend hoe Mieke juist met textiel, het materiaal waarmee wij ons kleden, een naakt maakt, naakten in verschillende omstandigheden.

De tentoonstelling heet Verstilde Vergankelijkheid en voert je naar een wereld vol weemoed en ontroering, met bijvoorbeeld het beeld ‘Grootje’, een zittende oude vrouw in een stoel. Ze is naakt, dat is ontregelend. Je verwacht het niet en het is prachtig. Je voelt tegelijkertijd gêne en bewondering. Ook de andere beelden zijn met zo’n figuratieve nauwkeurigheid gemaakt, dat je je afvraagt hoe het kan. Daarin openbaart zich het kunstenaarschap van Mieke Werners.

Het Speeltorenmuseum heeft hele aangename openingstijden, dus kom maar gauw een keer kijken. Het is echt de moeite waard, voor Monnickendammers een kleine stap en voor anderen een grote ontdekking, want je krijgt het mooie Monnickendam er gratis bij.

Het museum is altijd op zoek naar vrijwilligers. Wanneer je dat leuk vindt, kom even langs op Noordeinde 2 in Monnickendam of stuur een mailtje naar info@despeeltoren.nl, maar je kan ook gewoon komen kijken naar de prachtige expositie van Mieke Werners. Tot gauw. Fijne dag.

Ate Vegter, 14 oktober 2019

www.despeeltoren.nl
www.textielkunstenaar.com

www.atevegter.wordpress.com
www.1001gedichten.wordpress.com

5 Comments

  1. Wat ontzettend leuk dat je dit gaat oppakken! En…klinkt als een mooie tentoonstelling die het bekijken waard is. Anders met textiel omgaan, tof idee.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s