1568 Vladimir Nabokov – Glorie

Wie leest, vergeet de tijd. Wie leest, reist zonder reiskosten, kun je ook zeggen. Wie leest valt in slaap, hangt in zijn stoel, heeft last van zijn rug en honger. Wie leest verpest zijn ogen en verwaarloost zijn lichaam.

Lezen is een van de aangenaamste, tijdrovendste en pijnlijkste hobby’s die ik ken. Je kunt veel beter even gaan rennen of desnoods een uurtje naar de sportschool. Dat hoef je maar even te doen en je hebt de hele dag een goed gevoel. Bij lezen is het precies andersom, maar een goed boek vergoedt veel.

Een goed boek is net zoiets als een tweede leven. Is er nog iemand die daaraan meedoet, Second Life? Ik vond het om te beginnen al moeilijk om een avatar te kiezen. Dat vind ik in het gewone leven al ingewikkeld: wie wil ik zijn? Welke kleren, welke bril, welke schoenen, welk horloge, welke sokken trek ik aan? Ja, dat is een goed voorbeeld. Ik heb zwarte sokken en vrolijke sokken en sokken daar tussenin.

Dat betekent dat ik in alle vroegte moet beslissen in wat voor stemming ik die dag ben, of in welke stemming ik wil geraken. Zijn er mensen die dat zo maar gedachteloos doen, zich aankleden? Ik ken nog Theo Joekes van de VVD, die om die reden alleen maar precies dezelfde zwarte sokken had. Daar voel ik ook wel iets voor, maar mijn karakter is te wispelturig voor een dergelijk drastische beslissing. Ik heb bijvoorbeeld sinds kort weer sokken met de dagen van de week erop, van de C&A. Helaas in het Engels, maar goed.

Ik pak dus een paar sokken uit dat setje en dan: moet het vrijdag zijn omdat het vrijdag is, of maakt het niet uit: ha, ha, je hebt dinsdagsokken aan maar het is zaterdag. Ja, dat is dan alleen nog wanneer iemand het ziet, wat hoogst onwaarschijnlijk is omdat het aan de boord van de sok staat, dus je hebt alleen maar voorpret met jezelf, maar nog erger is dat het woensdag is en dat je dan dinsdag pakt en aantrekt. Zullen de mensen niet denken dat ik nog de sokken van gisteren aan heb en er zo via een eenvoudige omweg achter komen dat ik een vieze man ben? Dan heb je onnodige voorvrees.

Ik wil je niet ongerust maken, maar ik vind dat allemaal nog niet zo eenvoudig. Een sweater of een overhemd, een polo of een T-shirt, lange of korte mouw, een zwarte of een spijkerbroek; er is geen einde aan het aantal klerendilemma’s en dan is de dag nog maar amper begonnen.

Goed. Waar hadden we het over? O ja, Vladimir Nabokov. Ik heb Glorie gelezen. Lekker langzaam gelezen, want het is een fantastisch mooi boek. Wat kan die man mooi en rustig en eenvoudig schrijven. Glorie is van een nog jonge Nabokov en gaat over een nog jonge Martin die verdwijnt, het gaat over verraderlijke liefde, basale vriendschap en reizen, over het bospad en via het spoor. Martin wil clandestien zijn geboorteland binnendringen en zo verdwijnen, net zoals de schrijver al schrijvende verdwijnt uit het dagelijks leven.

Ate Vegter, 18 oktober 2019

lezen

1568a

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s