1583 Hervormingsdag of Halloween

In de vroege morgen gaan we naar de sportschool waar Robin en Joris ons hartelijk welkom heten. Helpt al dat sporten nog wel als je het leuk vindt en het een goede gewoonte is geworden? We fietsen in de stralende zon naar huis. Het is een prachtige, koude, heldere oktoberdag. Na de koffie rijd ik naar Nordicar. Het lampje van de katalysator brandt en de startmotor maakt een raar geluid. Beide staan even later op de rekening. Bovendien is de pingelsensor vervangen. Ook op de weg terug is het prachtig weer en de motor loopt nu weer als een zonnetje, ook al is daar niet aan gesleuteld. Wel ben ik op de radio al mijn voorkeurzenders kwijt. Ik stel ze opnieuw in en breid de selectie nog wat uit.

Om twee uur halen we Piep van school, we kijken twee afleveringen van De Kennedy’s, een Amerikaanse dynastie, en om half zes halen we haar van Free Running, wat is dat ontzettend leuk! Een hele gymzaal, pardon sporthal, vol toestellen, waar ze de onmogelijkste toeren op uithalen: springen, klimmen, rennen, salto’s en koprollen maken. Het is een vrolijke sfeer en Pieps ogen stralen, nu wij allebei komen kijken hoe ze het doet. ’s Avonds eet ze bij Devi en daarna gaan ze samen naar Halloween. Ze krijgt een van mijn witte overhemden, die ik de volgende morgen besmeurd met bloed terugvind op een stoel in de kamer. Na Halloween komt Allerheiligen en Allerzielen.

Hoe lang is het geleden dat dat allemaal nog niet bestond en dat het op 31 oktober gewoon Hervormingsdag was, dat we naar de kerk gingen, dat mijn moeder nog een bontjas droeg waarin ik kon wegkruipen, dat we Een vaste burcht is onze God zongen, een toevlucht voor de zijnen, waarbij ik stiekem voor de zwijnen zong, omdat die zijn bescherming ook wel konden gebruiken. Misschien zong de kleine Marianne Thieme dat ook wel bij haar zevendedagsadventisten en is ze zo al op jonge leeftijd begonnen met de Partij voor de Dieren, zonder dat iemand het wist. Hoe lang is dat allemaal geleden? Het zal in de tijd van de Kennedy’s geweest zijn, waarvan er zovelen in hun met bloed besmeurde witte overhemden vroegtijdig om het leven zijn gekomen. Gelukkig heeft hij dat allemaal niet hoeven meemaken en was hij na de eerste kogels direct buiten bewustzijn.

Ate Vegter, 1 november 2019

allesisandersmetDavidWythe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s