1585 Winkelen met Sint en Piet

Gisteren waren we even gezellig aan het winkelen in Amsterdam-Noord, naar de Action en de Hema en zo en wie denk je dat we daar tegenkomen? Precies! Sinterklaas en Zwarte Piet! Ze liepen daar gewoon incognito tussen het publiek. Helemaal geen schare kinderen achter zich aan of pepernoten of wat dan ook. Dus ik sprak ze even aan en vroeg hoe het met ze ging, want Piet keek wel een beetje donker.

‘Ja, kijk,’ zei die, ‘de tijden zijn natuurlijk wel veranderd. Vroeger kregen wij gewoon de verlanglijstjes met sokken en handschoenen en een stropdas en dan deden wij er nog een chocoladeletter bij en dan was iedereen blij, maar tegenwoordig met die moderne social media is het er niet beter op geworden. De kinderen sturen nu gewoon een appje met een fotootje en dan moet het precies dat zijn en dan zoek je maar uit waar je het moet kopen.’ Ik knikte begrijpend, want ik begreep het.

‘Maar waarom zijn jullie nu al in Nederland?’ vroeg ik, ‘want de intocht is pas over twee weken.’ ‘Ja,’ nam Sinterklaas nu het woord, ‘dat is ook zo. Kijk, vroeger waren de pieten zwart en die konden we dan op de boot mooi schminken, maar nu moeten het roetveegpieten zijn. Daar is niks mis mee, want dan kom je gewoon met ongeschminkte pieten en die worden dan in de loop van de tijd donkerder, maar nu wil de omroep dat ze tijdens de intocht al roetvegen hebben. Ik hoop dat je aanvoelt wat een bizarre onzin dat is. Zo zit het verhaal niet in elkaar. Kijk, ik zal het nog een keer uitleggen, ik ben een Turk uit Mira en ik ben naar Spanje gegaan en daar trokken de Moren met mij mee, dat zijn eigenlijk Marokkanen. Nu heb je tegenwoordig wel veel Marokkanen in Nederland maar voor de jaren zestig was dat natuurlijk een ander verhaal en dus schminkten we ze zwart. Toen had ook niemand daar problemen mee.’

‘Maar dat verklaart nog niet waarom u hier al zo vroeg bent.’ ‘Dat verklaart het wel,’ keek hij mij nu streng aan. ‘Wij zijn expres een paar weken eerder gekomen om al die pieten door de schoorsteen te jagen. Gelukkig ligt de bouw in Nederland op z’n gat, dus dat geeft ons wel wat ruimte om ons werk te doen, maar hoe dat volgend jaar moet, weet ik ook niet. Het is een probleem wat op deze manier alleen maar erger wordt en de standpunten worden steeds extremer, dat weet jij ook.’ Zij ogen doorvorsten mijn hart.

‘Maar hoe moet het dan, Sinterklaas, wat is dan de oplossing?’ vroeg ik naar mijn schoenen kijkend omdat ik mij afvroeg of ik die nu ook wat eerder kon zetten. Ik begreep wel dat dat niet kon, maar ik vroeg het mij toch af.

‘Kijk, jongeman,’ sprak Sinterklaas nu vaderlijk, ‘de oplossing zit niet in de schmink. De oplossing zit altijd in de harten van de mensen. Leven en laten leven, daar gaat het om. Geniet van het leven en dwing anderen niet om jouw goden te dienen, want die ander wil ook graag in vrede leven, net als jij. Ga met je tijd mee en maak je niet overal zo druk over. Leef vanuit je hart, dat is beter voor je hart. Denk daar maar eens over na. Nu moet ik weer verder, want we moeten nog iets kopen wat we niet kunnen vinden.’ Verbouwereerd lieten ze ons achter, terwijl ze tussen de Marokkanen in de Action uit het zicht verdwenen.

Ate Vegter, 3 november 2019

Over de ribbelweg naar de kleuterschool:
www.atevegter.wordpress.com/385

1585a.jpg

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s