1595 Check je zaakje

Het is herfst en dat is bij uitstek het jaargetijde van landelijke acties en promoties. Het begint al met stoptober, wanneer je kunt stoppen met roken. Je hoeft maar één sigaret niet meer te roken, namelijk de volgende. Dan komt movember, maand van de prostaatkanker, waarin je je snor kunt laten staan. Actie die een beetje ten onder gaat in al die baardenlatenstaanderij, maar goed. Ik kom er nog op terug.

Dan is het de tijd om je licht weer aan te zetten. Gisteren zijn we even naar Volendam voor wat geheime inkopen en opeens roept Piep: ‘Kijk, papa! Zet je licht aan! Lampje! Lampje! Zet je licht aan!’ Er staat een groot knipperend bord langs de weg. De auto stroomt vol verse, vrolijke energie en ik heb spijt dat mijn lichten al branden.

Sinds gisteren komt daar dan ook de 100 kilometer bij, want reken maar dat dat niet ongemerkt aan je voorbij zal gaan. Wanneer je nog een beetje wil scheuren moet dat in het holst van de nacht. Dan mag het nog hier en daar.

Bij Pauw gaat het gesprek over prostaatkanker én teelbalkanker. Met dokter Nader Naderi en een hele club mannen, van Peter Faber tot Jantje Versteegh en Simon van Nick,  Sander Lantinga, Vigo Waas, Thijs Römer, Jasper Demollin en Kenzo Alvares, die allemaal uit de kleren gingen om aandacht te vragen voor de mannenkankers. Helaas niet in de uitzending maar in de voorstelling For one night only, voor een zaal vol hysterisch gillende vrouwen, type Linda de Mol.

Goed jongens, vanaf je vijfenvijftigste moet je even langs de dokter, bloed laten prikken en je PSA laten meten, want dat is de marker voor prostaatkanker. Of als je straal niet helemaal lekker meer gaat, dat is ook een tekentje aan de wand.

Bij teelbalkanker is de risicogroep wat jonger. Tussen je twintigste en je dertigste moet je je zaakje checken. Even voelen na het douchen of de balletjes helemaal glad zijn. Zo niet, naar de dokter. Volgens de hashtag #checkzijnzaakje kun je het ook door iemand anders laten doen, een beetje vreemd, maar wel lekker. Denk maar aan Rivella vannacht. Die hashtag is bedoeld voor RTL8, waar een en ander wordt uitgezonden en ‘waar alleen maar vrouwen naar kijken’. Nou ja, nog even volhouden allemaal, dan is de intocht van Sinterklaas en is het leed weer geleden.

Ate Vegter, 13 movember 2019

gedicht over mijn vader:
www.atevegter.wordpress.com/395

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s