1597 Oud en de dagen genietend

Zo, daar zit ik dan, als oude man. Ik kijk een beetje uit het raam, hoe de zon opkomt. Nu ben ik een echte ervaringsdeskundige. Ik ben twee maanden met pensioen en de vraag die mij het meest gesteld wordt is: hoe bevalt het? Nu vinden de meeste bevallingen plaats aan het begin van het leven, maar zo’n pensionering zou je ook wel als een wedergeboorte kunnen zien, dus misschien is de vraag zo gek nog niet.

Hoe bevalt het eigenlijk? Ik heb geen idee. Er is niet zoveel veranderd. Ik ben m’n baan kwijt en wat kopzorgen en ik heb daarvoor in de plaats een zee van tijd gekregen, denken de mensen. Maar ik heb nog nooit zo vaak de vraag gekregen even iets te doen, met als inleiding en argument, ja, jij hebt tijd genoeg tegenwoordig.

Ik zal je een geheimpje verklappen: ik heb het nu drukker dan ooit. Op je werk kun je alleen maar werken. Dat is overzichtelijk en begrensd door de tijd. Je kunt naar huis en dan is het klaar, of desnoods ga je naar huis als het klaar is en dan ben je vrij. Je hebt vrije avonden en zelfs elke week een weekend.

Kom daar eens om bij gepensioneerden. Ik ben sinds mijn pensioen nog geen weekend vrij geweest. Ik kan thuis niet alleen werken, ik kan alles doen. Even dit even dat, ja, jij hebt mooi de tijd, even zus even zo. En lieve mensen, dat gaat in het weekend gewoon door.

Daar komt bij, als je even niets te doen hebt is er geen baas die nog een klusje voor je heeft, maar is er een grote kans dat je je gaat vervelen. En als er iets is wat tegenwoordig niet mag, dan is het wel verveling. Nee, we moeten zinnig bezig zijn en anders moet het toch op zijn minst leuk zijn. Wel, het leven is niet altijd zinvol en leuk en werk houdt je bezig zal ik maar zeggen. Dat is toch iets, niet? Dat is toch niets, wel? Het is een spel.

Nu ik vrij ben heb ik daar allemaal geen tijd meer voor. Denk daar maar eens over na. Het spreekwoord zegt niet voor niets dat als je iets gedaan wil hebben je het moet vragen aan iemand die het druk heeft. Dat werkt het snelst. Nou, geniet van de dingen waar je mee bezig bent en fijn dat je even tijd had om dit te lezen.

Ate Vegter 15 november 2019

stilte moet je bewaken:
www.atevegter.wordpress.com/397
1597

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s