1601 Internationale Mannendag

Vandaag is het 19 november en daarmee is het volgens de Verenigde Naties Internationale Toiletdag. Wat een gezeik, denk je dan misschien of misschien heb je daar wel – ach nee. Het gaat deze dag om de beschikbaarheid van toiletten in de wereld, vermoed ik, want dat is nog niet overal normaal. Zoals het hier is, bedoel ik.

Verder is het vandaag ook Internationale Mannendag. Dat wist ik ook niet, moet ik zeggen. Ik wist wel dat het op 8 maart vrouwendag is, maar van de mannendag had ik nog nooit gehoord. Zelf mijn Google woordenboek kent het woord niet en zet er een rood lijntje onder. En – eerlijk is eerlijk, het stond vorig jaar ook niet op de issuekalender en dit jaar wel (zie www.issuekalender.nl) en bovendien, is het niet elke dag mannendag?

Het NOS-journaal besteedde er gisteravond ook aandacht aan en zo zat ik weer eens voor het stilstaande scherm foto’s te nemen voor dit stukje. Ik zag gezellige mannengroepjes elkaar handen geven en praten over hun gevoelens: ‘Ik ben hier om volledig in het moment aanwezig te zijn en met jullie te delen wat ik ervaar.’ Ervaring en gevoelens op een lijn zetten, dat zijn wel echte mannen: ‘Ik weet dat ik snel afgeleid ben in mijn hoofd…’ gelach, ja, waar zou je anders afgeleid zijn?

Goed, het hele verhaal bracht mij zoete herinneringen aan de talloze groepen waarin ik dergelijke gevoelens ook gedeeld heb, met mannen en ook vrouwen. Het waren mooie jaren en soms sijpelt er nog wel iets van die gevoeligheid door. En het bracht mij ook pijnlijke herinneringen aan ervaringen met mannen, jongens eigenlijk nog, die hard konden zijn en andere mannen, jongens eigenlijk nog, konden uitsluiten, maar dat doen meisjes ook, geloof ik.

Ik geloof wel dat je kan zeggen dat mannen naarmate ze ouder worden milder worden. Ik ervaar dat zelf aan den lijve en om mij heen. Geldt vermoedelijk ook voor vrouwen. Nou, geniet er maar van, spreek je uit, hou van de mensen om je heen en zeg dat ook maar eens tegen ze, want morgen is het de Internationale Dag van het Kind en overmorgen is het Wereld Filosofiedag én Wereld Televisiedag. Denk daar maar eens over na, maar nu nog niet. Vandaag eerst even niet buffelen maar knuffelen, jongens.

Ate Vegter, 19 november 2019

koffie en poesjes:
www.atevegter.wordpress.com/401

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s