1610 Dit is geen foto

Gisteren heb ik alle foto’s die ik niet zelf gemaakt heb van mijn WordPress blog verwijderd. Ik ben er de hele dag mee bezig geweest, van half negen tot vier uur. Tussendoor alleen boodschappen gedaan met oma en Piep van school gehaald, want het leven gaat gewoon door en ook de routines van alledag.

Ik heb dat gedaan in verband met het auteursrecht van de fotograaf. Die kan zo maar een paar honderd euro vragen als je een foto van haar of hem van het internet haalt en opnieuw publiceert zoals het geval is wanneer ik hem boven mijn stukje plak. Dat mag dus niet zomaar.

Met name de eerste 500 foto’s was veel werk. Je moet eerst alle stukjes downloaden en dan vanaf het eerste stukje de foto beoordelen en beslissen: weggooien of laten staan. In geval van weggooien moet je het document openen en dan de foto verwijderen en het document bewaren. Dan terug naar het overzicht, het volgende stukje opzoeken. Dat klinkt omslachtig en dat was het ook.

In die eerste tijd plukte ik nog veel foto’s van het net. Toen las ik dat fotografen actief op zoek gaan naar hun foto’s en dan op je af komen met een forse rekening, die je tot aan de rijdende rechter aan toe echt moet betalen. Wees dus gewaarschuwd. Don’t do it.

Sindsdien maak ik met wisselend succes elke dag zelf een foto of gebruik ik er een uit mijn eigen archief, want een groot deel van mijn geschiedenis ligt al vast in een paar fotoalbums en wat digitale bestanden. Die plaatjes zijn allemaal gespaard gebleven, maar de overledenen waarover ik heb geschreven, die het toch al niet makkelijk hebben, moeten het vanaf nu zonder een kiekje doen, maar je weet vast nog wel wie Martine Bijl is toch, of Mies Bouwman of Ginger Baker. Ik mag hopen van wel. Fijne dag. Maak je niet druk. Het is maar werk.

Ate Vegter, 28 november 2019

Open brief aan de Gemeente Waterland
www.atevegter.wordpress.com/410

2 Comments

  1. Dat wil ik ook altijd nog eens doen Ate, maar tijd ervoor maken is het punt. Zoveel andere leuke dingen om te doen, maar je hebt gelijk hierin. Goed dat je dit stukje post, heb het nu op mijn to do lijst gezet. Dank!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s