1614 Café 1614

In het hart van de oude stad klopt de ziel van Monnickendam, kun je dat zo zeggen? In het centrum van Monnickendam klopt het hart van de oude stad. In oud-Monnickendam staat op de Middendam het enige café van de stad. Hier dendert het ritme van de moderne tijd. Hier slijt de jeugd haar dagen.

Je kunt het allemaal zeggen en het wat oudere publiek van 1614 zal het waarderen. De bierdrinkende jeugd staat in Beuqz en hoe het verder ook mag heten, maar 1614 is de enige echte bruine kroeg. Ik leerde Lief in 2002 kennen en 1614 is ongeveer net zo oud, schat ik.

Wij kwamen er vaak in het begin. Op vrijdag gingen we dansen in Amsterdam en op zondagmiddag naar 1614 in Monnickendam, want daar hadden ze op dat moment dan live muziek. Nog steeds trouwens, terwijl wij er al lang niet meer geweest zijn. In het begin noemde ik het vaak 1623 of 1718 omdat ik de naam moeilijk te onthouden vond en Lief corrigeerde mij steeds opnieuw, onvermoeibaar als zij is, waardoor ik wist dat ik nu de ware gevonden had.

Op vrijdag- of zaterdagavond kwamen we er ook wel, als er wat te doen was, een bandje of een disco van Jonne of een feestje. Ook hebben we er onze bruiloft gevierd op 6-6-6. Eerst eten met het hele gezelschap, een buffet van Boemboe Bali en daarna feest met muziek van Rutger, Arjan, Tony, Bart en Annelies. De Chattanooga Choochoo zong ik zelf nog.

En we bleven komen, maar het stortte wel een beetje in door de verbouwing van ons huis en de geboorte van Piep. Daarna is het nooit meer echt op gang gekomen. Ik zag er soms wel kinderen dansen en Piep is wel eens mee geweest, maar je prioriteiten veranderen en toen ik stopte met drinken, was er ook minder drang, noodzaak en lust.

Ik fietste er gisteravond langs toen ik even patat ging halen en nog steeds hebben ze denderende muziek op de zondagmiddag, alsof Charlie Watts zich binnen zit uit te leven, als je nog weet wie dat is. Maar het werd nog mooier, want toen ik even later bij de Dolfijn zat te wachten, kwamen er twee zwarte pieten binnen. Ja, die moeten ook wat eten natuurlijk, anders red je dat niet, zo’n hele dag vrolijk zijn te midden van al die kinderen. Op de terugweg speelde Charlie nog steeds: boem, boem, boem, boem!

Ate Vegter, 2 december 2019

Ontspannen op vakantie:
www.atevegter.wordpress.com/414

1614a

 

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s