1615 Mediawijsheid en veilig internet

Vroeger had ik een boekje in de kast staan van Harriët Freezer, een verzameling columns onder de veelzeggende titel ‘Wat doe je? O, niks’. De columns gingen over mannen en vrouwen en hun onderlinge gesprekken. Freezer was dacht ik van de eerste feministische golf, maar dat is niet de reden dat ik haar nu niet meer kan vinden. Ze is gewoon verdwenen, zoals zoveel boeken verdwijnen of teruggebracht worden.

Ik gooi echt geen boeken weg, want op de plek waar ik zoek staat nog steeds een van mijn eerste boeken: De wonderbaarlijke avonturen van Dorus Pikbroek en Arie Hakkepuf, over mannen en hun vriendschap. Het boek dat ik het langst geleden gekregen heb is – ach, wat zit ik ook te mijmelen. Nu even serieus: we kregen een brief van de Binnendijk, afdeling Schoolmaatschappelijk Werk, over de digitale wereld van onze kinderen. Now you’re talking.

Hoe ga je daar mee om als ouder? Welke afspraken maak je? Hoe hou je je ook aan die afspraken? Controle is geen wantrouwen. De wereld verandert razendsnel. Interesse wordt gewaardeerd. Het is een brief van alle tijden, die ouders van kinderen die op school zitten van tijd tot tijd ontvangen en dan weten ze weer, o ja, mijn kind heeft een eigen leefwereld en het is wel een idee om daar een beetje bij betrokken te zijn.

Het is niet goed als je kind te veel op de iPad zit. Je kunt tegenwoordig je schermtijd bekijken en je kunt ook nog een maximale tijd instellen. Helaas valt het ding dan niet uit en kunnen kinderen nog genoeg interessante digitale wegen bewandelen, maar de bedoeling is goed. Net als onze ouders die vroeger zeiden dat we niet te veel tv moesten kijken, maar eerst huiswerk maken en daarna buitenspelen. We weten het dus wel van oudsher en van binnenuit.

Toch wordt het door veel ouders als een herkenbaar probleem gezien en wordt het ook allemaal steeds meer: Instagram, Tiktok, Fortnight, Super Mario Maker, Snapchat, Whatapp en ga zo maar door. Facebook en WordPress is echt voor bejaarden en andere fossielen. De kinderen weten wel beter.

Het is verbazend hoe soepel kids daar allemaal mee omgaan. Ze hebben per soon meer speelgoed dan wij vroeger met het hele gezin, maar er kan altijd nog wel iets bij en er is ook altijd weer iets nieuws. Ze kunnen je dat gemakkelijk uitleggen en weten heel snel hoe het werkt. Ik vind dat een genoegen om naar te kijken en aan te horen, hoe snel die hersencelletjes werken. Dat is ook het heerlijke van ouder zijn, dat je dat allemaal van dichtbij kunt meemaken. Leuk dat de school gelegenheid biedt om daar samen over te kletsen en van te genieten.

Ate Vegter, 3 december 2019

De beste vakantie ooit:
www.atevegter.wordpress.com/415

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s