1618 Sinterklaas gaat weer naar huis

Het was een heerlijk avondje, zo met z’n allen in de beslotenheid van het gezin Sinterklaas vieren met mooie gedichten en verrassende surprises. Oma kreeg een handige rolemmer, die je overal en nergens voor kunt gebruiken, Kees kreeg een verhuisdoos met voetbalspel, Laura een noodpakket en een paar handschoenen, Ruth kreeg een prachtige tas van Louis Vuitton, ik een kalender van Peter van Straaten met daarin een kalender van Fokke & Sukke en Sofieke een enorme pepernotentaart met oorbellen.

Het was gezellig en een enorme bende na afloop, zoals dat gaat. We hadden sprankelende alcoholvrije Vendôme gedronken om de feestvreugde nog meer op te krikken zonder kater en dat lijkt allemaal goed te zijn gelukt. We kregen zelfs nog onverwachts gezelschap van twee vrolijke zwarte pieten die zich heel goed van hun taak kweten en precies wisten welk pakje voor wie was. Nu is het wel weer even genoeg. Bij de Deen waren ze gisteren al begonnen met de kerstversiering en ik ben bang dat wij er ook aan moeten geloven de komende dagen.

Sinterklaas vertrekt vandaag in ieder geval weer terug naar Spanje. We nemen om zes uur afscheid van hem en alle pieten in de Grote Kerk. Vandaar lopen we met alle kinderen onder de vertrouwde klanken van Olympia Con Brio naar de haven, waar het hele zooitje aan boord stapt naar Spanje. Vervolgens lopen wij achterblijvers naar de Middendam, waar de kerstboom ontstoken wordt en de eerste kerstliederen zullen worden ingezet. Zo glijdt de tijd vooruit. Glij maar mee.

Ondertussen vraag je je misschien af wat Sinterklaas verder het hele jaar doet in Spanje. Die surprises maken en die paar gedichten schrijven is toch ook geen dagtaak en misschien heeft-ie nog wel een heel gezellig huiselijk leven thuis. Wie dat precies wil weten kan heel goed terecht bij Henriëtte van Eyk. Zij heeft een schitterend boek geschreven over zeg maar het zomerse leven van Sinterklaas. Een aanrader voor iedereen die niet kan wachten tot volgend jaar en ook een mooi boek voor iedereen die wel kan wachten.

Ate Vegter, 6 december 2019

Een merkwaardige trilling van ruimte en tijd:
www.atevegter.wordpress.com/418
1618a.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s