1621 Een dagje dodenherdenking

Ik dacht nog wel even aan de Agio sigaren die hij vroeger rookte en aan de corona’s van La Paz die hij op zijn verjaardag kreeg. Sakkerloot, da’s potverdikkie mooi, zei hij dan. Ook Hofnar en Willem II rookte hij en senorita’s en North State wat een sigaret in de Apeldoornse jaren en Pall Mall Export in de tijd van Radio Veronica en Zware Van Nelle van de Weduwe in de laatste jaren van zijn leven, de tijd dat hij duiven hield en collectes organiseerde.

Maar verder heb ik de hele dag eigenlijk niet aan hem gedacht. Hij zou nu 103 jaar geworden zijn, oud en der dagen zat, zo arm als Job, maar hij stierf veel jonger, rijk en vervuld van het leven, precies zoals hij altijd gezegd had, liever kort maar hevig. De berusting van die laatste dagen herinner ik mij nog goed. De man die altijd zo graag en zo lekker gegeten en gedronken had, kon het nu allemaal gemakkelijk laten staan: het lichaam vraagt er niet meer om, legde hij uit. Daarmee was voor hem de zaak afgedaan.

‘Neem je de volgende keer een biertje voor me mee?’ vroeg hij op donderdag met een knipoog, terwijl hij in het ziekenhuis lag. Ik lachte terug, maar de volgende keer dat ik hem zag was op zaterdag, toen hij al dood op een klein kamertje lag, z’n hoofd licht schommelend wanneer je het bed of hem ook maar even aanraakte. In de haast waarmee we naar Eudokia in Rotterdam waren gekomen, was ik het biertje vergeten. Van sommige dingen kun je wel eeuwig spijt hebben.

Verder heb ik de hele dag niet aan hem gedacht. Het was mooi helder weer en een ideale dag om te gaan fietsen naar Zuiderwoude of Zunderdorp of desnoods naar de Zedde, maar dat doen we eigenlijk nooit, zomaar een stukje fietsen. Ja, de kinderen, die gaan lekker fietsen in de buurt, scheuren en rondjes rijden. Ik keek naar buiten en luisterde naar muziek, onderbroken door het nieuws over de decembermoorden. Was John Lennon ook niet op 8 december vermoord? In 1980. Ik was die kerst in Kopenhagen bij Stine, waar we eindeloos luisterden naar Double Fantasy van Lennon en Ono. Ik was er samen met Rudolf en zijn vriendinnetje. Rudolf, die er ook al niet meer is, wiens ring ik nog draag: RA 1980 on-y-va, nu al 39 jaar geleden. 27 was ik toen. Ik dacht alles te weten, maar ik wist nog van niets. Nu nog niet, eigenlijk.

Ate Vegter, 9 december 2019

Het valt niet mee om niks te doen:
www.atevegter.wordpress.com/421

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s