1622 Vandaag niks nodig

Het is maar een klein berichtje in de krant: ‘Op ruim 300 stations zijn in totaal 5000 lege reclameborden te zien. Door een uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem moeten de reclameborden van de NS op wit en daarnaast moet de NS ook nog een schadevergoeding betalen.

JCDecaux, de Franse reclamebordenuitbater, was naar de rechter gestapt. Het bedrijf stelt dat de NS in 2011 de opdracht voor de reclameborden openbaar had moeten aanbesteden. Maar in plaats daarvan sloot de NS zelf een contract af met ExterionMedia en Ngage Media. Van een Europese aanbesteding was geen sprake,’ zegt de NOS.

Het is maar een klein berichtje op je computer, maar met verstrekkende gevolgen. Ja, een beetje de Europese aanbestedingsregels aan je laars lappen, dat kan iedereen. De regels goed naleven is veel moeilijker. Dan moet je iedereen vragen een aanbesteding te doen en uiteindelijk kies je er dan maar een. Eén! De rest laat je dus voor niks zweten en zwoegen. Ik heb het bij de gemeente Amsterdam vaak genoeg gezien, wanneer er weer nieuwe trajecten uitgezet konden worden. Heel veel weggegooid geld, maar dat terzijde.

Het is maar een klein berichtje op je telefoon, maar ondertussen staan alle reclameborden op alle NS-stations (ik weet eigenlijk niet of we nog andere stations hebben) op wit. Dat is goed nieuws van de eerste orde. Eindelijk weer eens een witte kerst. Geen druk onderweg om ook dit of dat nog te kopen. Geen spullen in je notities zetten om aan te schaffen, die je niet nodig hebt. Gewoon vrij naar buiten kijken, zonder afgeleid te worden door de commerciële maffia. Ja, ik weet het, die moeten ook hun boterham verdienen. En achter die werknemers zitten ook gezinnen met en zonder lieve kinderen, maar het is toch prettig om zonder aangespoorde hebzucht naar buiten te kunnen kijken. En ja, wij kopen ook graag iets nieuws, maar het is toch…

Wat is het fijn om even zonder reclame te zijn. Wat is het fijn om even te genieten van het wit van al die borden. Een klein stukje vrije ruimte waar je ook nog je eigen gedachten op kunt projecteren, een gedicht, een klein verhaaltje, een beeld of een boodschap voor de wereld, o nee, geen boodschappen. Laat het maar leeg, dat is fijn. En laat het een aansporing zijn om ook je hoofd leeg te maken, zodat je misschien wel vergeet om op tijd uit te stappen. Dat zou mooi zijn. Even een witje en je bent vrij. Fijne dag. Rustig aan. Het is maar werk.

Ate Vegter, 10 december 2019

Een geweldig lekker boek:
www.atevegter.wordpress.com/422

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s