1635 (O)ma Mars 80 jaar

Hoeveel pech kun je hebben dat je altijd op de kortste dag van het jaar  jarig bent? Zo erg is het gelukkig niet. 22 december is alleen dit jaar de kortste dag. Meestal is het 21 december en is 22 de dag dat de dagen alweer langer worden. Dat laatste past misschien nog wel beter bij Lina’s opgewekte en positief ingestelde karakter. Ze heeft natuurlijk ook wel haar eigenzinnige en zuchtende trekjes, maar daar hoeven we het nu even niet over te hebben. Ze is altijd de mater familias en de spil van het gezin en de familie. Niet alleen als moeder, maar ook als oma en oudste zus.

Geen wonder dus dat het een geweldig leuke avond is. Een gezellig feest met lekkere hapjes en leuke mensen. Je ziet iedereen genieten en tot ieders verrassing vraagt Richard van de Thai mij even op een glas te tikken, want hij wil graag het woord. Hij zegt een paar vriendelijke dingen en gaat dan een mooi Indonesisch verjaardagsliedje zingen. Dan geeft hij ma een kadootje, een prachtig wijnglas met inscriptie: ‘(O)ma Mars 80 jaar’. Daarna zingen we ‘Lang zal ze leven’ en dan is het tijd voor de hapjes.

Het is leuk om oma’s verjaardag zo uitgebreid te vieren. De laatste jaren gaan we meestal met de kinderen en kleinkinderen naar Van der Valk in Volendam maar nu dus met alle broers en zussen en vrienden erbij. Je ziet allerlei leuke en nieuwe combinaties met elkaar kletsen en ook mensen die elkaar lang niet gesproken hebben zoeken elkaar op. Ik zal geen namen noemen wie ik allemaal gesproken heb, maar met Meindert, zo’n naam vergeet je niet, had ik nog wel wat langer willen kletsen.

Sofieke heeft het ook goed naar de zin en ik zie haar ademloos luisteren naar gesprekken tussen Lieselot, Ruth en Laura, een kleine dame in de dop, onze Sofieke. Haar ogen stralen wanneer ze bij Kees of Jeroen zit. Ook oma heeft er van genoten. Zij heeft als cadeau een gift voor de voedselbank gevraagd en meldt aan het eind van de avond dat we samen toch een heel mooi bedrag bij elkaar hebben gebracht. Zo is het een fijne, feestelijke avond voor iedereen.

Ate Vegter, 23 december 2019

435 Meesleurende glazen:
www.atevegter.wordpress.com/435

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s