1636 Onder de boom

Het begint op 8 december, in een ver verleden de verjaardag van mijn vader Derk en dus ook een dag van kadootjes: sokken, sigaren en snuisterijen, waar mijn vader gek op was. We rijden langs de Dirk van den Broek in Volendam, nog niet zo lang geleden opgetrokken uit zeecontainers, en we besluiten daar maar even boodschappen te doen.

We ontdekken dat Dirk behalve boodschappen ook een wereld aan non food te koop heeft; onderkleding, nachtkleding, huishoudelijke apparaten en apparaten in de verzorgende sector en opeens hebben een rekening van over de honderd euro, terwijl ik normaal rond de dertig zit, maar de hele auto ligt wel vol kadootjes. Thuis pakken we ze in en stallen alles in een tas onderin de trapkast. Ook andere kleine aankopen krijgen de status kerstkadootje en verdwijnen in de tas in de kast.

Dat gaat goed totdat Piep de tas ontdekt: ‘Wel lekker handig, papa, om hier alle kadootjes neer te zetten.’ Ik verblik of verbloos er niet van en stel voor om elke dag een pakje onder de kerstboom te leggen, dan kunnen we al voorprettend genieten van de aangroeiende stapel, zonder dat we nog iets hoeven uit te pakken. Dit plan valt onmiddellijk in zeer goede aarde en sinds die dag zeult Piep elke morgen met pakjes naar de boom, want ze heeft uitgerekend dat ze het met één pakje per dag niet redt voor de kerst.

En nu is het dan zover. Vanmorgen zijn de laatste pakjes geplaatst en ik moet zeggen dat we nog wel wat extra geheime dingetjes hebben gekocht die we al van plan waren te kopen, maar nu het hek toch van de dam is moeten alle schapen er ook maar in een keer over. Vandaag beginnen we met de eerste pakjes uit te pakken en morgen is de grote dag. Dan doen we de rest. De spanning staat op ieders gezicht te snijden, maar het komt goed.

Oorspronkelijk deden we helemaal niet aan kadootjes met de kerst, maar zo zie je maar hoe gewoontes kunnen veranderen. Het is een beetje zo gegroeid, zal ik maar zeggen. Daar staat tegenover dat we het nieuwe jaar weer beginnen met hardnekkige goede voornemens, die altijd hetzelfde blijven. Eén daarvan is dat we vanaf 1 januari niets meer kopen.

Ate Vegter, 24 december 2019

De rommelmarkt van Monnickendam:
www.atevegter.wordpress.com/436

2 Comments

  1. Mooi verhaald bro; wil nog wel eens lezen hoe jullie van 5 naar 25 Dec zijn verschoven…, door de groeiende commercie, of perhaps omdat je nu meer dagen hebt om te genieten?

    Like

  2. Nee, door Sofieke. En we zijn niet verschoven. We doen ook nog pakjesavond op 5 december. Het is allemaal heel feestelijk en gezellig. Na 1 januari kopen we niets meer dus als we nog wat willen moet het nu😎 Dank voor je reactie!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s