1644 Tweeduizendtwintig, kom maar op!

En zo ligt 2019 bij de verleden tijd, net als gisteren, vorige week en vanmorgen. Zo dichtbij en toch ongrijpbaar. Zo vers als een broodje van de bakker en toch zo onbereikbaar als het goud van de bank. Het enige wat we kunnen doen is herinneringen ophalen, als was het huisvuil.

Het is een prachtige avond. We moeten er even inkomen, maar op het hoogtepunt gaat iedereen los. Dan is het daarna ook wel weer tijd om naar huis te gaan, in de diepe stilte van de nacht, slalommend tussen losse vuurwerkdozen en vaste paaltjes. Het is een bijzonder mooie nacht.

We zijn de hele dag bezig met de voorbereidingen; boodschappen doen, eten klaarmaken, kostuums bedenken en vormgeven, attributen verzamelen en alles op elkaar afstemmen. Dan wordt uiteindelijk het haar opgestoken en de baard geverfd, de kleding wordt aangetrokken en zo trekken we ook de rol aan die we deze avond zullen spelen. Want zo is het wel, het is maar spel. En juist daarom moet je het serieus nemen, zegt Oscar Wilde.

We zijn uitgenodigd op een party met bekende stellen en we hebben eerlijk gezegd geen idee wie er komen. We weten wel – nee, we weten eigenlijk niks. Laten we het maar gaan ervaren. Wij, dat zijn de Milanese nachtegaal Bianca Castafiore en kapitein Archibald Haddock. We zullen alle zeilen bijzetten en Bianca zal haar lied zingen, duizend bommen en granaten: ‘Ik lach, bij het zien van mijn schoonheid in deez’ spiegel!’ Dat zal ze leren, die overgehaalde zandvlooien!

We kunnen mooi op tijd aanmeren en worden hartelijk verwelkomd door Theo en Thea, die de leverworst al klaar hebben hangen. Dan is het tijd om ook de andere gasten te zien binnenvaren. Als daar zijn Buurman & Buurman, Mia Wallace en Vincent Vega en als klap op de vuurpijl Men in Black, Mr. Jones and Mr. Smith, alias Hond, James Hond.

De kinderen wenden zich geschrokken af van onze feestelijke uitdossing en trekken zich gezamenlijk terug in de voorkamer, waar ze elkaar ruimhartig beschieten en beschermen.

O, wat is het heerlijk om je zo in te leven in een andere rol en je zo te laten gaan, waarbij bij eenieder ontegenzeggelijk de ware aard haar talentvolle kop opsteekt. Ik zeg het nog maar eens, het is een heerlijke avond en het is een groot lieflijk genoegen om het nieuwe jaar zo met vrienden te kunnen binnenzeilen. Dank aan allen die de kaarten verkocht hebben en de zaal klaargemaakt. Het was grandioos.

Natuurlijk heeft de klok geslagen en zijn ook wij weer bij onze positieven gekomen en vanaf deze nagelnieuwe nuchtere Nieuwjaarsdag wil ik jullie allemaal, mede namens Bianca, van harte alle liefde en gezondheid toewensen in het huidige jaar 2020! Prosit Neujahr!

Ate Vegter, 1 januari 2020

1644a

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s