1645 Harder!

Mijn moeder was niet echt een public speaker. Zij nam niet gemakkelijk deel aan het openbare debat. Zelfs thuis hield zij zich vaak afzijdig bij de talloze discussies die wij aan tafel of waar dan ook voerden. Toch stak zij haar mening niet onder stoelen of banken. Hoe je ook keek, bij ons thuis werden geen meningen gevonden onder het meubilair. Wij vonden overal iets van en zeiden dat graag. De meesten van ons hebben dat nog.

Toch wist ik heel goed waar mijn moeder stond en ook in persoonlijke gesprekken kon ik haar juist goed als toetssteen gebruiken. Zij wist haar eigen positie te kiezen en op essentiële momenten stond zij voor wat zij belangrijk vond. Daarbij was haar gezin haar grootste goed en de Bijbel haar rots. En wanneer ik mij probeerde los te worstelen van mijn jeugd en het Bijbelse gezag, dan was haar argument sterker dan welk standpunt ook en beslechtte zij het pleit definitief: ‘Je weet dat het niet zo is,’ zei ze dan. Daar moest ik mij wel aan overgeven.

Mijn moeder was niet bang om te spreken wanneer het nodig was. In principiële zaken, maar ook als het ging om meer technische aangelegenheden. Ik kan mij nog goed diverse momenten herinneren, waarbij ik naast haar zat en plotseling verstijfde omdat zij boven alles uitriep, meer hard sprak eigenlijk: ‘Harder!!’ Iedereen keek naar ons om had ik dan het gevoel, maar ook de spreker had het gehoord en daar ging het om.

Dat ging lange tijd goed, totdat ook de tv steeds harder moest en mijn moeder ontdekte dat een gehoorapparaat misschien soelaas zou kunnen bieden. Ze wriemelde hier dan net zo lang mee totdat het goed stond, wat soms uitliep op een snerpende piep. Ik weet niet precies hoe oud ze was toen ze met een oortje begon, maar ik denk dat ze ongeveer net zo oud was als ik nu.

Het is hier verder een mooie dag op deze donderdag 2 januari 2020. De eerste gewone dag van het nieuwe jaar. Nog een beetje bijzonder omdat nog veel mensen vrij zijn, maar we zijn nu wel echt weer begonnen met de gewone dingen van het leven. Vanmorgen ga ik even langs de KNO-arts en vanmiddag heb ik een afspraak met Beter Horen. Je schijnt tegenwoordig nogal wat keuze te hebben. Wat zeg je? Nee, dat gaat nog prima. Wacht even, ik zet hem gewoon wat harder.

Ate Vegter, 2 januari 2020

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s