1647 De trends van 2020

Goed. Het nieuwe jaar is nu wel zo’n beetje begonnen. Dit is het eerste weekend en daarmee is de kerstvakantie feitelijk voorbij. Maandag gaat iedereen weer aan de slag, voor zover van toepassing. Wat gaat er veranderen in 2020? Ik zie een paar trends.

1. Een.
Legpuzzelen neemt toe. Het gezin gaat weer ouderwets rond de tafel om 500 dan wel 1000 stukjes in elkaar te priegelen. Jan van Haasteren is populair en bij de Noppes kun je in overvloed puzzels vinden voor een prikkie. Geef elkaar gerust een mooie puzzel cadeau. Het kan weer.

2. Twee.
Vuurwerk gaat verdwijnen. Misschien nog niet morgen en misschien ook nog niet op 31 december van dit jaar, maar er is een kentering gaande. Ik las een onderzoek, waaruit blijkt dat nu 60 procent van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod is. Dat was voor de jaarwisseling 40 procent. Een significante stijging. Niet zo gek ook als je ziet wat er deze oudejaarsnacht allemaal gebeurd is. Verder staat 80 procent tolerant tegenover een vuurwerkverbod. Gaat gebeuren. Vroeg of laat.

20 procent is mordicus tegen. Je vraagt je af met welke argumenten. Ja, het is leuk, ik vind het ook leuk, maar de maatschappelijke en medische schade is veel te groot en het illegale asoïsme viert hoogtij. Onthoud die term, asoïsme, hij zal helaas nog vaak van pas komen. Vorig jaar heb ik zelf ook nog vuurwerk gekocht en dit jaar alleen een pretpakket van de Deen met sterretjes en Bengaals vuur. Volgend jaar ga ik niks kopen. Misschien kunnen we van Monnickendam een vuurwerkvrije stad maken. Dat zou een mooi stil gebaar zijn.

Maar misschien luistert de politiek naar haar onderdanen en de politie en komt er de komende jaarwisseling al een serieus totaalverbod. Nederland is het enige land waar particulieren op deze manier vuurwerk afsteken en ik denk dat we wel betere tradities hebben.

3. Drie.
Niet drinken wordt populairder. Er zijn al heel veel mensen die kiezen voor een droge januari en er zijn er ook die kijken hoe lang ze het volhouden. Verder neemt de populariteit van 0.0 wijn en bier toe. Alcoholvrij bier was al overal verkrijgbaar en wijn komt er nu vlot achteraan en het is ook steeds beter te drinken. Het percentage dat helemaal niet of maximaal 1 glas per dag drinkt is licht gestegen van 35 naar 40 procent. Helaas heb ik geen cijfers van sec het aantal geheelonthouders bij de hand.

Samenvattend toosten we volgend jaar met Vendôme champagne 0.0 procent onder het genot van een aangename stilte buiten. Het thema van die avond laat zich raden: de stille drinker. Proost! Rustig aan. Het is weekend. Ik zei het al.

Ate Vegter, 4 januari 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s