1667 Geliefde Gemeente Waterland

Sinds ik weer regelmatig rondjes over de Vesting loop word ik voortdurend getroffen door de schoonheid van Monnickendam. De bruggen, de bomen, de kanonnen, de huizen, de kerken, het gras, het een is nog mooier dan het andere. Vaak wil ik dan een foto maken en soms maak ik dan een foto.

Thuisgekomen bekijk ik de foto’s en dan zie ik ergens in de verte opeens troep liggen, wat ik eerst nog niet gezien had. Ik bedoel maar, iedereen kan wat over het hoofd zien. Maar soms is het zo pijnlijk lelijk en vertroept dat je er niet aan voorbij kunt gaan zonder een tintelende scheut in je ogen. Wij hebben hier als burgers zelf ook een schone taak, maar misschien kan de gemeente het ook nog net iets beter aanpakken.

Het gaat hierbij om zwerfafval, verwaarloosde ondergelopen bootjes, gewoon ouwe troep, soms vergeten nieuwe troep en soms doelbewust buiten gezette troep, ook wel bekend onder het pseudoniem grofvuil. Grofvuil zijn spullen die op afspraak buiten gezet worden en die dan die dag opgehaald worden door de gemeente. Ik ken daar een paar pittige verhalen van.

De meeste komen er op neer dat je eindeloos moet bellen en dan eindelijk een afspraak hebt, je spullen buiten zet, die dan vervolgens niet worden opgehaald. Je gaat weer bellen en er volgt een eindeloze herhaling van zetten. Soms gaat het goed. Daar is niets van te zien (ik bedoel dat staat niet meer op straat). Dat is ook waar. Maar dat hele afsprakenverhaal is een waardeloze opzet. Grofvuil staat dagenlang op straat.

Zo, en heb jij dan een beter idee? Jazeker. Simpel en toch eenvoudig. Elke eerste maandag van de maand mag je grofvuil buiten zetten en dan haalt de gemeente het op. Huh? Is het zo gemakkelijk? Ja, ik denk het wel, maar ik bedoel, dan laten jullie het ophalen. Wat is hier op tegen? Het is gemakkelijk, efficiënt en maakt de stad mooier. Je kunt vaste ophaalpunten afspreken. Is het teveel, dan doe je de eerste en de derde maandag, dat kunnen we allemaal best onthouden met de afvalapp.

En voorts ben ik van mening dat de milieustraat zo spoedig mogelijk weer terug moet naar Monnickendam. Dat gaat ook helpen. Fijne dag. Rustig aan. Het is maar werk.

Met hartelijke groet,

Ate Vegter, 24 januari 2020

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s