1669 Gelukkig Nieuwjaar

Het is een stille zaterdag. Lief heeft de hele dag net als de hele vrijdag eindeloos veel Lego Friends in elkaar gezet. Een enorme berg kleurrijk gesteente stukje voor blokje omvormend tot kunstzinnige kapsalons, campings en andere boerderijen. Zelf heb ik er uit solidariteit ook een gedaan, de taartjeswinkel. Mijn respect voor al het werk van Lief groeit per zoekende seconde. Het eind is nu bijna in zicht. Op Marktplaats staat alles te koop.

Zo sleept de dag zich voort tot in de late middag. Dan fiets ik even langs de slijter voor een paar flessen alcoholvrije Vendôme en een mooie Artis, dat is een mooie 0.0 Chardonnay. Eerlijk gezegd ben ik nog nooit zo vaak bij de slijter geweest als sinds ik gestopt ben met drinken, nu alweer bijna drie jaar geleden. Dan nog even langs Roos voor een grote bos tulpen.

We fietsen samen naar Chiel en Lien om het nieuwe jaar in te luiden. Nu denk je misschien dat we daar dan wat laat mee zijn, maar je weet ook dat we dat niet zouden doen en je begrijpt ook al dat het gaat om het Vietnamese Nieuwjaar, wat samenvalt met het Chinese Nieuwjaar, wat ook op de Nieuwmarkt in Amsterdam gevierd wordt, dit jaar minder uitbundig vanwege het Coronavirus.

Het Vietnamese Nieuwjaar wordt gevierd met bloemen, een schoon huis en nieuwe kleren. En met fantastisch lekker eten met familie en vrienden. Het weerzien is hartelijk, Jacky en Jeroen zijn er ook en Lien heeft heerlijk gekookt. Het zou eigenlijk een heel goed idee zijn wanneer ze in Monnickendam een Vietnamees restaurant gaan beginnen of zo, dat zou goed zijn voor iedereen, maar dat terzijde. Het is heel gezellig en de kinderen vermaken zich uitstekend. Nou ja, eigenlijk vinden ze die grote-mensenfeestjes maar wat saai, maar goed. We hebben nog wat sterretjes en trektouwtjes over van ons oude Nieuwjaar en ook dat verhoogt de feestvreugde. Maar het gaat om de mensen en de gezelligheid en de gesprekken, om tafelen en natafelen en zo luiden we samen het nieuwe jaar in en wensen we elkaar al het goede en veel gezondheid, speciaal voor onze Vietnamese vrienden in dat prachtige verre land, al het goede wat zij maar willen. Proost en veel geluk!

Ate Vegter, 26 januari 2020

Wiki:
Tết Nguyên Đán
 is het belangrijkste feest van Vietnam, waarmee de komst van het nieuwe jaar en de lente gevierd wordt, gebaseerd op de maankalender. Het valt meestal in januari of februari. Het feest duurt drie dagen.

Een maand eerder bereidt iedereen het feest alvast voor. Tijdens de feesttijd worden de huizen versierd, wordt vuurwerk afgestoken en zijn er draken– en leeuwendansen en feestelijke markten. Bij het familiealtaar worden aan de voorouders offers gebracht. Kinderen krijgen cadeautjes en nieuwe kleren en zogenaamd ‘gelukkig geld’: geld in een rood, mooi versierd zakje, dat de kinderen krijgen nadat zij voor hun voorouders een wens hebben gedaan. Verder wordt veel eten bereid en komen families bij elkaar eten. Het belangrijkste gerecht is banh chung, een soort pastei van vlees en bonen, gewikkeld in een bananenblad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s