1671 Een geluk bij een ongeluk

Ik zit bij mijn zusje in de auto. We staan in de verkeerde richting in het gras langs de weg. We hebben geen schrammetje. We zijn ontsnapt aan een wisse dood. Voor ons staat een witte VW Passat en achter ons een donkergrijze sports utility vehicle, ik denk een KIA. Beide finaal aan barrels gereden. De omgeving is bosrijk. We staan min of meer tussen twee bomen. Het gezicht van mijn zusje is bleek en haar ogen zijn groot. Ze kijkt in opperste verbazing om zich heen. Op het moment dat ze begint te praten word ik wakker.

Ik overweeg dat zulks wel te maken zal hebben met die ongelukkenfilmpjes die ik af en toe kijk. Het is een heerlijke guilty pleasure en je ziet de spectaculairste en ook domme ongelukken. Frontaal, kruisingen en onverhoeds linksaf slaan, dat zijn zo’n beetje de categorieën. Veel opgenomen in Polen, waar ze van die lange ongeregelde tweebaanswegen hebben en Pools praten door te luide muziek heen, want ik vind het ook interessant om te horen onder welke muziek ze hun noodlot tegemoet rijden, of langs de ellende van iemand anders. Het is allemaal te zien door de opkomst van de dashcam, de dashboard camera, die alles moeiteloos opneemt. Ik heb er een paar jaar geleden zelf een gekocht bij de Deen in de aanbieding, maar ik durf hem niet in de auto te zetten, uit angst voor kwaad bloed.

Behalve verkeersongelukken zijn ook mannen met een motorzaag populair. Je kunt met zo’n zaag op de grond blijven staan, maar je kunt ook met behulp van een riem in de boom klimmen en hoog zagen. Het effect is dan nog spectaculairder. Het zijn meestal hele stoere mannen, maar niet met een houthakkersblouse. Als je zo’n boom halverwege afzaagt knalt de top naar beneden. Dat is ook de bedoeling, maar soms krijgt de stam zo’n enorme zwieper dat de zager gelanceerd wordt en meters verderop neerkomt. Daar stoppen alle filmpjes. Niemand is geïnteresseerd in de nazorg.

Ondertussen dommel ik weer zachtjes is en sta ik met een auto vol taarten in een onbekende stad waar ik de weg niet weet. Ik moet de taarten bezorgen, maar heb geen idee waar. Gisteravond naar Heel Holland Bakt gekeken. Mijn zusje zie ik ook te weinig.

Ate Vegter, 27 januari 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s