1672 The Godfather

Er zijn films die zo goed zijn dat je ze niet moet gaan zien. Het is beter dat je ze tegoed houdt, in reserve voor wanneer je een keer behoefte hebt aan een hele goeie film. The Godfather van Francis Ford Coppola is zo’n film. Heb ik nog nooit gezien. Heerlijk om achter de hand te hebben. Wat meer is, ik heb ook het boek nog niet gelezen, die veel te dikke pocket van Mario Puzo, die je bij werkelijk elke kringloop kan vinden. Niemand lijkt dat boek te willen houden. O, wat een heerlijkheid om boeken nog niet gelezen te hebben en films nog niet gezien.

Gisteren ben ik aan de film begonnen, aan deel I, want de meesten van jullie weten wel dat The Godfather uit drie delen bestaat. Ik was totally flabbergasted, wat een heerlijke film. Ja, ik wil het niet overdrijven, maar alleen al vanwege de bloedmooie auto’s is het een waar genoegen voor je ogen om je hier vier uur in onder te dompelen. Ik wilde steeds maar screensshots nemen van al die prachtige jaren veertig wagens, die voortdurend het beeld binnen zoeven. Ik wil nu zelf ook een grote jaren vijftig Amerikaan als volgende auto, het liefst een roze Cadillac Fleedwood uit 1953, het jaar waarin ik geboren ben. Ze zijn nog te koop. Wat is er mooier dan te rijden in een auto die net zo oud is als jij zelf bent.

Verder viel het mij op dat Don Vito Corleone het voortdurend heeft over aanbiedingen die niet geweigerd kunnen worden en ook niet geweigerd worden. Toen iemand hem vroeg hoe hij dat deed, zei hij: ‘Ik heb hem het contract gegeven en gevraagd of hij zijn handtekening erop wilde of zijn hersenen.’ Het is ook een heel beeldende film to put it mildly. What you see is what you get. En dat is veel.

Ik begrijp nu ook waar Mariah Carey haar inspiratie vandaan heeft voor haar kerstliedje All I want for Christmas is you. Zie bovenstaande foto. Wie zien we hier? Ik dacht voor beiden de eerste grote succesvolle rol. Ik zit nu alweer prinsheerlijk in het begin van deel II, mij verheugend in alles wat ik zie en op alles wat nog komen gaat. Hé, waarom zijn de gordijnen open? … Kabooom! Fijne dag, rustig aan. Het is maar werk, maak je niet druk.

Ate Vegter, 28 januari 2020

1672a
zo mooi is het leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s