Ik geloof niet dat er een leeftijdsgrens aan het spelen met Lego is, maar wij zijn er wel klaar mee. Je moet er ook niet te jong mee beginnen, want van 0 tot 3 lijkt dat allemaal hazardous en pericoloso sporgesi vanwege het gevaar van het doorslikken van kleine onderdelen. Nu is dat wel de corebusiness van Lego, die kleine onderdelen. Ik ken behalve Ikea geen bedrijf dat zo volgens de eigen filosofie haar producten kort en klein maakt en ze in een doos verpakt en zoek het maar uit.
Het enige verschil is misschien dat je bij Ikea altijd wat overhoudt en bij Lego soms iets tekort komt. Daar adverteren ze zelfs mee: als je iets mist, kun je het bijbestellen. Een mooie service voor een leven lang plezier, maar wij gaan het nu toch voor gezien houden.
Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want Lego heeft net als alles een onweerstaanbare neiging tot chaos. Je zou kunnen zeggen dat chaos min of meer de natuurlijke staat is van alles waar je niet op let. Chaos is de orde der natuur. Onzin natuurlijk, maar waar. Aan de andere kant heeft Lego ongekende mogelijkheden tot in elkaar zetten, mits je de boekjes bewaard.
Dat hebben wij, Lief kennende, natuurlijk wel gedaan. Zij houdt van een Marie Kondo-achtig opgeruimd huis en daar vallen de legoblokjes ook onder. Met miraculeuze precisie heeft ze alles de laatste weken in elkaar gezet, daarbij een bijna onnavolgbaar geduld tentoonspreidend. Niemand blijft onder de meest moeilijke omstandigheden zo rustig als zij. Nu zit dan alles op een haar na in elkaar. We hebben nog een doos met zakjes met los, op kleur gesorteerd, maar de rest zit allemaal vast, klaar voor de markt.
Mocht je belangstelling hebben, we hebben echt nog heel veel, kom dan even langs of stuur een sociaal mediaal berichtje. Maar ook hier geldt de oudste promo ter wereld: op is op. Fijne dag. Rustig aan. Het is maar werk.
Ate Vegter, 29 januari 2020