1675 Brexit

Vandaag gaat een van mijn voorspellingen de mist in. Ik had er twee, weet je nog? Brexit gaat uiteindelijk niet door, er zal gebeuren wat het volk wil en dat is blijven. Ik droomde net als Tusk dat het uiteindelijk toch goed zou komen. Mijn tweede voorspelling is dat Trump herkozen gaat worden, ik zei het al toen de serieuze mensen nog dachten dat hij binnen drie maanden weg zou zijn. Daarover later meer.

Er gebeurt dus niet wat het volk wil, maar er gebeurt wat het volk heeft gestemd. Dat soort misverstanden zie wel vaker. Het is een trieste dag, maar waarom eigenlijk? Het regent niet meer, dat is fijn en de Elfstedentocht is pas overmorgen, dat is ook prettig. Maar afscheid nemen is altijd moeilijk en zo geldt dit ook voor de Britten die Brussel moeten verlaten. Tranen op kartonnen dozen.

Wij gaan zelf in de meivakantie naar Whitstable bij London, een eenvoudig tripje, wat ik nu opeens weer heel spannend en exciting vind. Niet de paspoorten vergeten en zal die onbetaalde boete uit de jaren zeventig er nog liggen? ‘Your car was not stolen. It was taken by the police.’ Ik stond bij een yellow line, wel aan de linkerkant maar dat hielp niet. Ik betaalde met een girobetaalkaart, terwijl ik wist dat dat niet kon. De kaart werd geaccepteerd, maar het geld is nooit afgeschreven.

Toch brengt de Brexit ook vele voordelen. Een daarvan is dat het Songfestival weer wat eerlijker wordt. Al die gasten die nu terug naar hun eiland moeten kunnen niet meer op hun eigen land stemmen. Veel zal het niet schelen, maar eerlijkheid is nooit geïnteresseerd in numbers, toch? Bovendien zal Nederland opnieuw het songfestival winnen, zoals dat al eerder gebeurde bij Ierland, Israël en twee andere landen.

Het is wel mooi zo. Je kunt er een long goodbye van maken, maar je kunt ook kijken naar de nieuwe mogelijkheden die Brexit biedt: het worden weer echte Britten, letterlijk nog wat excentrieker, met hun stiff upper lip en de onverdunde Britse humor. Hopelijk komt er snel een sketch over, want je kunt nergens beter om lachen dan om jezelf. Ondertussen kijken wij na The Crown nu met liefde naar The royal house of Windsor, waar alles in het echt wordt nagespeeld wat ze bij The Crown verzonnen hebben. Een aanrader. Fijne dag. Rustig aan. Januari is al bijna voorbij.

Ate Vegter, 31 januari 2020

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s