1681 Joukje-dag 2020

Het is de eerste Joukje-dag in de geschiedenis en ik weet zeker dat ik het een succes mag noemen. Om verschillende redenen. Wat was een Joukje-dag ook alweer? We komen als kinderen bij elkaar op de verjaardag van onze moeder en halen samen herinneringen aan haar op. O ja.

Ik vertrek kort na de file en kom voor de koffie aan. Het is precies anderhalf uur rijden. Ik denk dat het niet zoveel uit gaat maken, wanneer we straks overal nog maar 100 mogen. Ooit was dat ook zo. Dat wat je doet wordt de norm. Iedereen die er kan zijn is er al, er is appeltaart en het is vertrouwd en gezellig.

Dan komt Ria met een mooi voorstel: laten we een rondje doen hoe het met iedereen is. Dat is een goed idee en het wordt met algemene stemmen aangenomen. Het begin is wat onwennig, zeker de ongeschreven regel dat je nu niet door elkaar praat, maar het is mooi, persoonlijk en ontroerend.

Het thema raakt bij de meesten toch aan het ouder worden en de daarmee gepaard gaande perikelen, die voor iedereen anders zijn. Het is mooi om dat met elkaar te delen in de vertrouwelijke sfeer van het gezin en voor je het weet zijn we aan een volgende koffie toe. Na de pauze gaan we weer verder en daarna gaan we wat eten. Er is salade, brood, hartige taart, rolletjes en bolletjes en water en melk. Je ziet wel, de drank heeft behoorlijk afgedaan. In de verste verte geen wijn te bekennen en iemand taalt of vraagt ernaar.

We doen nu ook een rondje Joukje, waarbij we herinneringen aan onze moeder ophalen. Ook mooi en ontroerend, maar wat rommeliger en ook meer doorspekt met onze eigen verhalen over de toekomst met nieuwe vloeren en verhuizen. We wisselen foto’s en boeken uit en dan loopt de tijd weer harder dan wijzelf. We nemen afscheid en verzekeren elkaar dat dit een heel mooi initiatief is en voor herhaling vatbaar en dat met name het rondje veel structuur geeft. Het maakt ons van praters tot luisteraars en dat is wel een nagelnieuwe ervaring.

Ate Vegter, 6 februari 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s