1682 Schaamteloos luisteren

De proefperiode is afgelopen en ik ben op weg naar Beter Horen voor de definitieve beslissing. Ik ben in mijn onderzoek ook bij Specsavers geweest, waar ze vriendelijk zijn, maar te druk en Schoonenberg zat in een smoezelig hokje achterin een brillenwinkel, waar ik niks op tegen heb, maar ik was heel blij dat ik weer buiten stond, dus die reclame zien ze vermoedelijk elke dag voor zich.

Nee, dan Beter Horen. Daar zijn de mensen gelijk en tevree. De service is vriendelijk en de uitleg van Nina begrijpelijk. Het gaat heel goed en ik krijg voordelige batterijen mee en een gratis droogdoosje, je woordenschat breidt zich ook weer wat uit, en ik moet van alles invullen, want dat luistert nauw zo’n gehoorapparaat. Ik reken af en krijg een betalingsbewijs wat nog niet de factuur is en meer van dat soort zinnen waar je heel veel vragen over kunt stellen, maar ik hou mijn mond.

Nu vraagt ze of ik misschien een mapje wil voor al die papieren. Ik zie dat ze gemakkelijk in mijn binnenzak passen, maar uit terugkaatsende vriendelijkheid zeg ik ja en dan gaat het mis. Ze loopt weg en komt terug met een rode map, waar ze alles indoet. Ze doet de map dicht. Er staat Beter Horen op in letters die iedereen ook zonder bril kan lezen. Ik moet hiermee de deur uit. Gelukkig geen tas, maar toch. Hoe komt het dat ik niet als BH-klant naar buiten wil terwijl het mij niets kan schelen om die dingen te dragen – alleen bij de TV trouwens, overdag hoor ik te veel geritsel en gekraak, maar dat terzijde. Ik draag al een bril vanaf mijn zevende en vind dat je je voor je kwalen niet hoeft te schamen, maar schaamte is toch precies wat ik voel. Ik hou de tekst angstvallig tegen mijn lijf en loop vriendelijk groetend naar buiten.

Thuis ruim ik alle rode rommel op en doe de papieren in de juiste map. De apparaatjes gaan tot Jinek gezellig samen in het droogdoosje. We eten Chinees vanavond en wanneer ik de site bekijk zie ik dat ze een smakelijk februarimenu hebben en wegens omstandigheden niet op vakantie zijn. Er is weinig fantasie voor nodig om dat te begrijpen. Daar is geen woord Chinees bij en voor het eerst van mijn leven ben ik het ’s avonds bij Jinek met Sjuul Paradijs eens dat we uit solidariteit meer Chinees moeten eten. Dat heb ik goed gehoord.

Ate Vegter, 7 februari 2020

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s