1687 Dichter van nu

Ja, mooi hè?, Judith Herzberg. Nog eentje dan. Die kleine boekjes blijven overigens niet gemakkelijk open liggen wanneer je er een gedichtje uit wil overtypen, of zou je zeggen overtikken?

En of het hier gesneeuwd heeft

Eerste sneeuw. Ja eerste sneeuw
maar wie heeft ogen voor de laatste,
de laatste sneeuwpop, het smelten
van de voeten, wie let daarop?

Zo gaat het ook met pijn.
Je voelt het onbarmhartige
begin maar het verdwijnen
maak je op uit het verdwenen zijn.

Ik kreeg gisteren toen ik bij de Nimo stiekem een paar kadootjes voor Valentijnsdag kocht een gedichtenbundeltje, vanwege de poëzieweek. Nu 10 dichters heet het. Het zullen jonge dichters zijn. Ik blader het even door en meteen valt mij het lange voorwoord op, wat bij nader inzien ook een gedicht is, maar dan vermomd als proza. Ja, de tijd van de moderne dadaïsten is natuurlijk al lang voorbij. Wie houdt er nu nog van de altijd modern gebleven handgeschreven gedichten van de zo jong aan tuberculose gestorven Paul van Ostaijen? Ik wil bloot zijn en opnieuw beginnen!

Ik zoek iets om te citeren, maar het is toch allemaal vrij heftig voor de vroege morgen. Dit is het laatste couplet van een gedicht van Carmien Michels (1990):

Vergeten is enkel honger naar zuiverheid.
Ik ken je niet, ik kus het moment uit je lippen.
Laten we strepen uit het heden breken,
elkaar zoekraken op een zebrapad.

Dat zoekraken op een zebrapad vind ik mooi. In de drukte van de grote stad toch nog aan alliteratie denken, dat zijn de echte dichters, ja die Carmien komt er wel. Ze heeft ook al romans geschreven, zie ik. Voor meer poëzie kom je maar even langslopen, of je gaat, nou ja, echte liefhebbers weten altijd de weg wel te vinden. Mijn persoonlijke collectie is de laatste jaren geëxplodeerd, juist omdat ik moest wachten in de kringloopwinkel en dan op dat halve plankje poëzie nog de mooiste schatten aantrof. Nee, de poëzie zal je de kop niet kosten. Kijk wel goed uit op het zebrapad. Nooit lezend oversteken. Fijne dag. Het is maar werk.

Ate Vegter, 12 februari 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s