1688 Nieuwsgierigheid gaat naar de zaterdag

SOS! Mayday! Mayday! This is the captain of your ship, we’re all sinking! DWDD! Iedereen zo snel mogelijk, maar rustig, maar wel uiterlijk 27 maart van boord! Mayday! Mayday! Maart 2020! Nee, er zijn geen mondkapjes en er is geen virus, maar schiet nou maar op!

Matthijs van Nieuwkerk gaat na vijftien jaar stoppen met De Wereld Draait Door (DWDD). Ook de Wereld zelf gaat stoppen. Niemand zal hem opvolgen, al komt er wel een nieuw programma op dat mooie tijdslot aan het begin van de avond. Het zou toch wel vreemd zijn wanneer er niets werd uitgezonden, alleen mooie, meditatieve muziek: voel het contact met de stoel waarop je zit… ga met je aandacht naar je ademhaling… laat alles voorbijkomen wat je de afgelopen vijftien jaar hebt gezien… concentreer je op de leegte tussen de fragmenten.

Het zal wel een andere show van de dag worden. Overigens zouden ze mij heel blij maken wanneer ze het hele programma vanaf het begin opnieuw zouden uitzenden. De Wereld Van Toen. Daar zou wel een aparte zender voor kunnen komen. Alleen maar programma’s van NPO Nederland Toen, de zender waarbij het nieuws net zo jong is als jij je voelt. Toen komt naar je toe deze winter. Zou goed scoren bij de kijkcijfers.

Hij zegt dat hij er wel klaar mee is na vijftien jaar en dat hij iets mist op de zaterdag en dat hij dat nu bedacht heeft en dat dat zeg ik in alle bescheidenheid goed ontvangen is en dat hij ook zijn eigen smaak naar dat programma meeneemt. Zegt-ie. Dat wordt vast wel een leuk programma, met veel gasten en interessante nieuwtjes. Dat is wel zijn kern, zijn gierigheid naar nieuws en zijn vermogen om de ander te laten stralen. Zo is hij ook hoofdredacteur van Het Parool geworden op een leeftijd dat andere jongens nog met hun uitwaaierende puberteit worstelden omdat ze zo nodig volwassen moesten worden. Hij heeft zich daar niet om bekommerd en is altijd een jongen gebleven. Kom je bij me spelen? Zo zal zijn nieuwe programma gaan heten.

En omdat we allemaal gevoelige mensen zijn, die het ook lastig vinden om daar mee om te gaan, vertaalt zich dat in sentiment en bescheidenheid, zoals je bij Matthijs zo mooi zijn vertederend zachte onschuld kan zien, met daarin een glasheldere kern van genialiteit. Onze lieve jongen, die komt er wel. Nu al naar de zaterdag. Goed zo, Matthijs! Ruim je wel je spullen op? Wat is dit eigenlijk? O, dat is van Alexander. Neem toch maar mee. Is leuk voor later.

Ate Vegter, 13 februari 2020

1 Comment

  1. Kijk er niet altijd meer naar, soms bij uitzending gemist, maar in de de beginjaren keek ik elke dag. En toch schrok ik van het stoppen, het programma hoort zo bij de dag, vind je ook niet?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s